40 minutters reise til hovedsykehus og akuttmottak

NESTEN 40 MINUTTER: Det vil ta nesten 40 minutter med ambulanse fra Elverum til et eventuelt hovedsykehus ved Mjøsbrua, som da blir nærmeste akuttmottak.FOTO: BJØRN-FRODE LØVLUND

NESTEN 40 MINUTTER: Det vil ta nesten 40 minutter med ambulanse fra Elverum til et eventuelt hovedsykehus ved Mjøsbrua, som da blir nærmeste akuttmottak.FOTO: BJØRN-FRODE LØVLUND

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I dag tar det bare minutter fra sentrum av Elverum til sykehuset i byen. Blir hovedsykehuset ved Mjøsbrua en realitet, vil det ta 40 minutter å komme seg til nærmeste akuttmottak – med ambulanse.

DEL

Dette kan føre til økt utrygghet blant folk, går det fram av samfunnsanalysen for et nytt felles akuttsykehus i Innlandet.

Analysen er nå klar og overlevert styret i Sykehuset Innlandet. I analysen kommer det fram at det er pasientene som tilhører opptaksområdet for sykehuset i Elverum som kommer verst ut når det gjelder reiseavstand.

I rapporten, som er laget av Asplan Viak, heter det at reisetiden fra Elverum til nærmeste akuttmottak (ved Mjøsbrua) vil bli fra 42 til 46 minutter med bil. Det er beregnet at en ambulanse under utrykning kan klare strekningen på mellom 36 og 39 minutter.

I klartekst betyr det at avstanden til akuttmottak for innbyggerne i Elverum vil øke fra noen få minutter til rundt 40 minutter. Reisetiden fra de omkringliggende kommunene vil øke tilsvarende. For eksempel blir beregnet reisetid fra Engerdal til det nye sykehuset med bil to timer og 21 minutter, mens reisetiden fra Trysil er anslått til en time og 40 minutter.

I analysen problematiseres reiseavstanden. De som får lang avstand til sykehuset, vil oppleve det som negativt. De kan føle økt utrygghet. Også pårørende vil oppleve økt avstand som negativt.

Om det er noen grunn til å føle utrygghet, er en annen sak. Asplan Viak har ikke vurdert de medisinske konsekvensene.

– Ulempene vil bli oppveid av at behandlingstilbudet er så mye bedre når pasienten kommer fram, sier sykehusdirektør Morten Lang-Ree. Videre påpeker han at kvaliteten på behandlingen underveis i ambulansen vil bety mye. Han understreker også at et forbedret luftambulansetilbud i Østerdalen og Innlandet for øvrig må knyttes opp mot hovedsykehuset, som nå planlegges.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken