Den tidligere lillehammerlegen (45) står tiltalt for å ha utsatt en av sine pasienter – en 45 år gammel kvinne – for grove seksuelle overgrep.

Del

Disse skal ha funnet sted på sjukehuset på Lillehammer sommeren 2007, i forbindelse med at kvinnen var henvist til den aktuelle legen for en undersøkelse.

Legen er også tiltalt for året etter å ha gjort forsøk på å få kvinnen til ikke å forklare seg, eventuelt forklare seg ukorrekt om saken overfor politiet.

Legen tilbakeviser gjennom sin advokat alt han er tiltalt for.

Les også: – Legen tilbakeviser alt, – Presset tidligere venner og kolleger, Legesaken ikke inn for Spesialenheten, – Forholder meg ikke til begreper, – Kan ikke ha vært alene, Sykehuset ber politiet være konkret om SMS-legen

– Tilfeldig

Denne saken kommer fram samtidig som politiet etterforsker en tidligere lege ved sjukehuset i Elverum for blant annet et seksuelt overgrep på en av operasjonsstuene ved sjukehuset i Elverum.

Kommunikasjonsdirektør Stein Tronsmoen ved Sykehuset Innlandet sier at det er tilfeldig sjukehuset opplever to slike saker på samme tid.

– Jeg kan ikke se at dette er noe mer utberedt hos oss enn ved andre sjukehus. Det er selvsagt veldig beklagelig for dem som opplever slikt. Sjukehuset tar sterk avstand fra det og vi er glade for at rettssystemet tar tak i disse sakene, sier Tronsmoen.

– Må ha tillit

I forrige uke ble siktelsen mot den tidligere elverumslegen utvidet til å omfatte oppbevaring av pasientopplysningene til rundt 900 personer.

– Det er IKKE tillatt å ta med pasientjournaler hjem, slår Tronsmoen fast.

– Er det noe feil med sjukehusets rutiner, som gjør det mulig å ta disse med hjem?


– Hva slags type samfunn ønsker vi og hva slags type tillit er det vi skal ha til våre ansatte? Vi stoler på dem. Det må vi gjøre. I Sykehuset Innlandets organisasjon jobber det 8.500 personer på over 40 forskjellige tjenestesteder i Hedmark og Oppland. De aller fleste har tilgang på journaler. Systemet baserer seg på tillit, både mellom pasient og behandler men også mellom behandler og arbeidsgiver. Sånn må det være. At det finnes enkelte som gjør dumme ting, er nesten ikke til å unngå. Det er veldig beklagelig, sier han.

Erkjenner forbedringspotensial

– Ser dere ikke noe forbedringspotensial hva interne rutiner angår?

– Vi kan selvsagt alltid bli bedre, men Sykehuset Innlandet har etablert et system som gjør det mulig å avdekke ureglementert tilgang på journaler.

– Er det godt nok?

– Det er det vi har.

– Dere vil altså ikke foreta dere noe som helst, hva endring av rutiner angår?

– Først må vi avvente politiets etterforskning. Det er ikke sikkert at dette er pasientopplysninger som kommer fra våre systemer. Så langt er ikke Sykehuset Innlandet kjent med at det skal gjøre det. Først må vi vite hvordan den aktuelle legen har fått tak i denne informasjonen. Vi ønsker mer opplysninger om hendelsene. Det får vi, etter hvert som etterforskningen til politiet går framover, svarer Tronsmoen.