Gå til sidens hovedinnhold

Rusfri i tre år – nå sykler han til Nordkapp og tilbake

Artikkelen er over 10 år gammel

Torgeir Larsen fra Larvik hadde vært narkoman i 28 år og sittet i fengsel 18 ganger. For tre år siden tok han et valg og satte seg på sykkelen i stedet. Østlendingen møtte ham da han passerte Elverum på veg nordover.

Onsdag satte Torgeir Larsen seg på sykkelen i Larvik, med kurs for Nordkapp. Men han tar ikke fly hjem – han sykler like godt til Lindesnes. Totalt blir det 650 mil.

Fredag rastet han utenfor Terningen Arena, der han fikk servert elverumsbrød og sjokoladepålegg. Tilbudet om massasje ble høflig avslått.

Vendepunktet

Larsen prøvde hasj da han var 16 år. Etter dette ble stoffene hardere og den kriminelle løpebanen lang.

I fengselet flyktet han fra virkeligheten ved å drømme om å sykle Norge på langs.

– Jeg begynte å lure på hva jeg egentlig holdt på med. Jeg var sliten, en utbrent narkoman.

Vendepunktet kom da han fikk ansvaret for to kattunger.

– For første gang ble noen avhengige av meg. Etter hvert skjønte jeg at jeg hadde ressurser og at det var jeg som måtte forandre meg. Det var ikke samfunnet som hadde skylda, sånn jeg tenkte før.

Han hadde aldri vært aktiv i idrett, men kom inn i sykkelmiljøet. Etter dette har han blant annet syklet i Himalaya og gått Birken på ski.

– Bry deg

Nå er han veldig engasjert i holdningsskapende arbeid. Norsk Narkotikapolitiforening sitt rus og kriminalitetsforebyggende prosjekt ”Bry Deg- si nei til narkotika”, er en viktig drivkraft for Torgeir på turen.

– Det viktigste er å bry seg, se barna og å sette grenser, sier han.

Kommentarer til denne saken