Slik jaktet Økokrim på fellende bevis

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

Østlendingen kan i dag avsløre hvordan Økokrim kom inn i ulvesaken, hvem som er blitt telefonavlyttet og hvorfor. Det startet med mistanke om ulovlig jakt på Slettås-flokken. Alle de mistenkte trysiljegerne går fri.

DEL

Klokken 13 i dag innkaller Økokrim til pressekonferanse på politihuset i Hamar.

SE ØKOKRIMS PRESSEKONFERANSE OM ULVESAKEN ØVERST I SAKEN!

Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim vil offentliggjøre listen over de tiltalte i ulvesaken.

I går kunne Østlendingen avdekke at det er tatt ut tiltale mot seks jegere; fem er fra Elverum, den sjette er Ap-politikeren Svein Ove Nordsveen fra Engerdal som tidligere stått offentlig fram i ulvesaken.

Økokrim har ikke tatt ut tiltale mot noen av de fem siktede jegerne fra Trysil.

Saken fortsetter under intervjuet med førstestatsadvokat Tarjei Istad

Startet i Slettås

Allerede i april 2013 begynte Økokrim å kontrollere telefonen til Stian Svingen fra Slettås i Trysil. Totalt har politiet telefonavlyttet åtte av de opprinnelige 12 siktede i tillegg kommer tre andre jegere.

Bakgrunnen var at Økokrim i en årrekke har fått tips om ulovlig ulvejakt, uten å komme skikkelig inn i miljøene. Riksadvokaten prioriterte faunakriminalitet og la press på politiet, ikke minst etter at forskere ved Høgskolen i Hedmark dokumenterte at unaturlig mange ulver bare forsvant.

Økokrim konsentrerte seg særlig om Slettås-flokken i og den uforklarlige forsvinningen av Slettås-hannen.

Tips førte til at Økokrim særlig konsentrerte seg om Stian Svingen og hans nærmeste jaktmiljø. Ifølge tipsene skal Svingen ha bidratt til ulovlig uttak i Slettås-reviret både i 2012 og 2013.

Telefonavlyttet

Ifølge Økokrims dokumenter skal Svingen, sammen med andre, ha kjørt rundt og ulet etter ulver. Han skal også ha blitt observert ved Blixt-koiene, sør for Slettås, iført jaktklær utenfor jaktsesongen i 2013.

Saken fortsetter under intervjuet med Ove Mellem:

Økokrim har også lagt vekt på uttalelser Svingen skal ha kommet med på en lukket Facebook-side «Ekte mannfolk skyter ulv». Økokrim mente uttalelsene var av en slik karakter at de anså det som sannsynlig at det foregikk ulovlig jakt på ulv både i 2010 og 2011.

I sum vurderte Økokrim indisiene mot Svingen som så sterke at de begjærte telefonkontroll av han og en jaktkamerat. Oslo tingrett ga medhold til telefonkontroll 18. april i 2013. Økokrim kunne dermed kontrollere hvilke telefonnumre Svingen ringte til – og hvem han mottok telefoner fra.

I løpet av sommeren og høsten i fjor ønsket Økokrim også å få vite innholdet i samtalene. Men Oslo tingrett sa nei da Økokrim ba om kommunikasjonskontroll 21. oktober i fjor.

Økokrim anket kjennelsen til Borgarting lagmannsrett og fikk 7. november i fjor medhold til kontroll i fire uker. Økokrim fikk også medhold i å telefonavlytte en jaktkamerat av Svingen i fire uker. Denne kameraten ble telefonavlyttet i åtte uker uten at Økokrim fant grunn til å sikte mannen.

Telefonavlyttingen av Svingen og jaktkameraten førte til at Oslo tingrett godkjente at ytterligere to jegere ble telefonavlyttet i fire uker fra 3. januar i år.

Saken fortsetter under intervjuet med Dag Bjørndahl:

Stadig flere avlyttet

10. januar fikk Økokrim rettens kjennelse på at det kunne foretas hemmelig ransaking hjemme hos Svingen. Videre ble en slektning av Svingen, også han fra Trysil, avlyttet i fire uker fra 20. januar i år. Økokrim mente at de var i ferd med å feste grepet rundt Trysil-miljøet.

23. januar i år fikk Økokrim medhold til å telefonavlytte en 38-åring fra Trysil. Denne personen ble i 2009 dømt til 90 dagers fengsel, tap av jaktrett i tre år og inndraging av våpen etter å ha felt en bjørn i Trysil. Telefonavlyttingen mot 38-åringen varte i første omgang i en uke.

6. februar fikk Økokrim medhold i å telefonavlytte 38-åringen og hans bror i fire uker. Siktelsen mot broren ble senere frafalt. Gjennom telefonavlyttingen av 38-åringen, dukket engerdølen og Ap-politikeren Svein Ove Nordsveens navn opp for første gang. I en samtale mellom Nordsveen og 38-åringen, den 14. februar i år, ble elverumsmiljøet så linket inn i saken for første gang.

Ulvejakt

Både Nordsveen og den hovedmistenkte i elverumsmiljøet, en 47-åring, ble telefonavlyttet fra 15. februar gjennom et hastevedtak. Oslo tingrett ga 17. februar tillatelse om at de to kunne avlyttes i fire uke.

Bakgrunnen for vedtaket var avlyttede samtaler som tydet på forsøk på ulovlig ulvejakt i Strandbygda dagen før, den 14. februar. Nordsveen skal i telefonsamtale ha fortalt at det hadde skjedd noe rundt «tre grå» i Strandbygda. «Grå» og «hund» skal ifølge Økokrim være dekknavn på ulv.

I samtaler mellom Nordsveen og 38-åringen fra Trysil kom det fram at det var blitt løsnet skudd mot ulver. I telefonsamtaler skal Nordsveen ha redegjort for jaktforsøket. Nordsveen skal også ha hatt kontakt med en 51 år gammel jaktvenn i elverumsmiljøet, en 51-åring som har hatt hytte i Engerdal.

Etter samtalene med Nordsveen fikk Økokrim medhold i å telefonavlytte 51-åringen. Han skal i en samtale med Nordsveen 16. februar ha skrytt av ulvejakten i Strandbygda.

Allerede under første politi avhørene i mai i år, la 51-åringen kortene på bordet. Han erkjente forsøk på ulovlig ulvejakt, og skal også ha erkjent at flere elverumsinger hadde deltatt under jaktforsøket.

Gjennom telefonavlytting av den hovedsiktede 47 åringen, mener Økokrim å kunne fastslå at en 42 år gammel sambygding skjøt tre skudd mot ulvene på tre-fire hundre meters hold, men uten å treffe.

Sambygdingen ble telefonavlyttet fra midten av mars, og er nå blant de tiltalte i saken.

Manglende bevis

Sent den 14. mars skjøt den hovedmistenkte 47-åringen fra Elverum en ulv på grensen mellom Åmot og Elverum. Han har nektet straffskyld, og påstått at han trodde han skjøt mot en rev – og ikke en ulv.

Han kontaktet en bekjent, en tidligere politimann, og ba om hjelp. Eks.politimannen er senere dømt til 16 dagers ubetinget fengsel for å bidratt med hjelp til å frakte unna en ihjelskutt ulv.

Mannen har anket dommen. Det ble gitt hastevedtak om å telefonavlytte ekspolitimannen 15. mars. Telefonavlyttingen skjedde bare i noen få timer før politiet slo til og varetektsfengslet hovedmistenkte og eks.politimannen i to ulike aksjoner. 8. mai i år gikk politiet til storaksjon mot 12 jegere. En ble tidlig koblet ut av saken.

For Økokrim blir det på dagens pressekonferanse viktig å bevise at den påståtte ulvejakten skal ha skjedd i organiserte former. Slaget vil stå om bruken av den såkalte mafiaparagrafen (paragraf 60 a), som åpnet for telefonavlytting av mange jegere. Mafiaparagrafen har en øvre strafferamme på 11 års fengsel.

Manglende bevis har ført til at flere av dem slipper tiltale.

SE ØKOKRIMS PRESSEKONFERANSE OM ULVESAKEN:

Artikkeltags