Fin gravlund på dugnad

GRASETGROR: – Nå blir det bra. Men gras og ugras gror og vokser og bør klippes, sier Anne Bergjordet (til venstre) og Liv Burud. De er to av ildsjelene i arbeidet med Risberget gravlund i Våler.
$BYLINE_ON$Foto.Sverre Viggen$BYLINE_OFF$

GRASETGROR: – Nå blir det bra. Men gras og ugras gror og vokser og bør klippes, sier Anne Bergjordet (til venstre) og Liv Burud. De er to av ildsjelene i arbeidet med Risberget gravlund i Våler. $BYLINE_ON$Foto.Sverre Viggen$BYLINE_OFF$

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Etter et år med imponerende dugnadsinnsats av grendefolket er Risberget gravlund i Våler klar for kistebegravelser igjen. Kirkegården er fylt opp og utvidet.

DEL

– Det har ikke vært nei å få fra noen når vi har bedt om dugnad. Nå er vi snart i mål. Det gjenstår bare litt maling av stakittgjerdet, oppsetting av klokketårnet vi har fått fra Haslemoen, samt en del andre mindre oppgaver, sier en av de store ildsjelene, Anne Bergjordet.
Hun takker alle for dugnadsinnsatsen, og synes også ordfører Kjell Konterud i Våler fortjener ros for stor velvilje og hjelp.
– Det samme gjør Ole Håkon Venstad. Han har vært en pådriver og ikke minst hatt den viktige kontakten med kommunen, sier Bergjordet.

Flott til sommeren

Det er gjort en betydelig oppfylling av vestre del av gravlunden. Mot sør og øst er den også utvidet, og det blir plass til betydelig flere graver.
– Det er bra her nå, men fra neste sommer vil gravlunden bli virkelig vakker. Det er sådd grasfrø på den nye delen og på vestre del som er fylt opp. Til sommeren blir alt grønt og fint, og fra da vil det bli mulig å pynte alle gravene igjen, sier Anne Bergjordet og Liv Burud, to av dem som har stått på og som sammen med flere kommer til å ta ytterligere noen tak på gravlunden.
De håper og tror at klokketårnet snart er på plass slik at man kan innvie den nye gravlunden i løpet av høsten.
– Til da håper vi også at graset som alt gror, en del ugras også, blir klippet før det rekker folk til knærne, sier de to.
De har også et sterkt ønske om at det blir tynnet litt i skogen rundt gravlunden.
– Det vil gjøre seg bra, både ved at gravlunden blir lysere og at den kan skimtes fra fylkesveien nedenfor, som i gamle dager, sier Anne Bergjordet.

Sterke reaksjoner

Det var for to år siden meldingen kom om at gravlunden, som ble innviet 16. august 1857, bare kunne benyttes til urnenedsettelser. Årsaken var grunnforholdene med for mye fjell for høyt i grunnen.
– Det skapte sterke reaksjoner blant befolkningen her. Vi krevde da at noe måtte gjøres slik at vanlige begravelser fortsatt kunne være mulig. Senere viste det seg også at det nye regelverket ikke gjelder for så gamle gravplasser. Det ble rett og slett rabalder i Risberget, og kommunen skjønte oss. Heldigvis gjorde ordføreren en god jobb og kom oss i møte, sier Anne Bergjordet.
Nå gjenstår altså bare finpussen før gravlunden nyinnvies. Det skjer i løpet av høsten – i god tid før elgjakta.

Artikkeltags