Rekordstor fisk

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Fisket i Mistra har vært eventyrlig denne sommeren. Kjentfolk og eksperter ser en tydelig oppgang.

DEL

Østlendingen Sport1 sin fiskekonkurranse bærer også preg av storfangsten i Mistra. Det er i år meldt på hele 14 fisker over én kilo og med den største til Olav Finneid på hele 6,1 kilo.

LES OGSÅ: Resultater Fiskekonkurransen 2014

– Det har aldri vært maken til fiske i Mistra, det viser også listene vi har tilbake i tid i butikken. I mai fikk man knapt nok fisk under 800 gram, sier Bjørnar Strømsmoen, som driver sportsbutikken på Åkrestrømmen.

Det samme bekreftes av Paul Sundet. 90-åringen har fisket i Mistra siden 1937.

– Det har vært en flott oppgang og det gleder en gammel Mistra-fisker, sier Sundet til Østlendingen.

VIDEO ØVERST I SAKEN: Se monster-ørreten bli halt på land

Har forsket på fisken

Jon Museth ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) har forsket på storsjøørreten i over ti år. Han jobber nå med en rapport etter oppsiktsvekkende funn i sommer.

– Rapporten er ikke klar, men jeg kan konkludere. I sommer har vi sett en merkbar forskjell på både vekst, størrelse og kondisjon til fisken i Storsjøen. For storsjøørreten er

Mistra den viktigste gyteelva, og de vandrer opp ganske tidlig om sommeren, sier forskningssjef Museth.

– Men hvorfor denne kraftige økningen?

– Det skyldes mest sannsynlig utsetting av krøkle, en liten fisk som gjør at ørreten blir fiskespisere og da vokser opp mot 10–15 centimeter i året.

Museth forteller at krøkle finnes naturlig i Mjøsa, men ikke i Storsjøen. Krøkla som nå finnes i Storsjøen er trolig ulovlig utsatt, og genprøver har vist at krøkla i Storsjøen er mistenkelig lik den som naturlig finnes i Mjøsa.

– Baksida er at krøkla tar for seg av matfatet til siken, slik at kvaliteten på denne kan bli dårligere, den kan få mer parasitter og ikke være god nok som salgsvare.

Museth ser nå uansett muligheten for å utvikle et veldig godt ørretfiske i Storsjøen og Mistra.

Største ørret totalt

Olav Finneid leder foreløpig fiskekonkurransen for ørret elv. Med sin 6,1-kilos rugg er ledelsen hans solid.

– Jeg har fisket her i mange år, og har ikke opplevd maken eller hørt om liknende. Elva er spesiell og en glede å fiske i, sier han, og forteller at han brukte et kvarters tid på å lande storørreten, som er større enn den som leder klassen sjø.

VIDEO: Se monster-ørreten bli halt på land

LES OGSÅ: Resultater Fiskekonkurransen 2014

Artikkeltags