For dårlig nødsamband på tog

VANSKELIG VARSLING: Togene er ikke utstyrt med godt nok nødsamband, mener Norsk Lokomotivmannsforbund Illustrasjonsfoto: Kjell Arne Fridtun

VANSKELIG VARSLING: Togene er ikke utstyrt med godt nok nødsamband, mener Norsk Lokomotivmannsforbund Illustrasjonsfoto: Kjell Arne Fridtun

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Norsk Lokomotivmannsforbund har sendt en bekymringsmelding til Jernbaneverket fordi forbundet mener at NSBs nødsamband er for dårlig.

DEL

Føler du deg trygg på toget?
Si din mening nederst i saken

Bekymringsmeldingen tar for seg det sviktende nødsambandet i forbindelse med en dødsulykke der lokomotivfører Bjørn Nordby-Kringli kjørte på en ungdom som befant seg på togskinnene tidligere i år. Da han skulle varsle togledelsen om ulykken, var nødsambandet helt dødt, selv etter gjentatte forsøk.

– Jeg løp da gjennom toget med min private mobiltelefon i hånden for å finne mobildekning. I en av de bakerste vognene fikk jeg omsider kontakt. Da sto jeg i midtgangen med passasjerer på begge sider, og det var gått ti minutter siden ulykken, sier han til Aftenposten.

NSB installerte det felleseuropeiske mobilkommunikasjonssystemet GSM-R på alle sine tog i januar 2007. Men ifølge Nordby-Kringli har systemet vist mangler allerede fra starten av.

Lokomotivføreren sier han har assistert ved en ulykke der en annen fører bevisst unngikk å bruke nødsambandet fordi han visste at det ikke virket. Både NSB og Jernbaneverket erkjenner at noen telefoner ikke fungerer i nødssituasjoner. Men de er uenige om hvem som har ansvaret for å rydde opp.

Norsk Lokomotivmannsforbund opplyser at forbundet nå har en løpende dialog med Jernbaneverket, og satser på at sambandet vil bedre seg i løpet av året.

Artikkeltags