– Sørg for håndvask og hygiene der maten tilberedes, sier seksjonsleder Marit Kolle ved Mattilsynet i Oslo.

Det gjelder enten man skal bidra ved dugnadssalg av pølser og vafler eller om man står på andre siden av disken og kjøper.

– På slike dager samles mange mennesker, og det er stort potensial for utveksling av bakterier eller virus. Fingrene som håndterer maten er ofte de samme fingrene som tar imot pengene, og de har vært innom mange hender på en dag. Når omfanget er så stort er det desto viktigere at det gjøres skikkelig, sier Kolle til NTB.

Verre enn vi tror

Mattilsynet ønsker ikke å skremme noen, det er sjelden folk i Norge blir alvorlig syke av matbåren smitte. Likevel er kostnadene samfunnet påføres ved slike infeksjonssykdommer betydelige og ofte undervurdert, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Det skyldes ikke at den enkelte rammes så hardt, men at antallet som blir syke er høyt. Det koster når folk må være hjemme fra arbeid fordi de selv eller barn er syke. I tillegg kommer alle de som krøker seg på jobb med redusert arbeidskapasitet, og muligens sprer smitten videre.

– Vi har dårlig oversikt over smitteomfanget ved arrangementer som loppemarkedskafeer og 17. mai, fordi det er så underrapportert og fordi folk som oftest ikke er klar over at det var der de ble smittet. Når folk får løs mage eller er kvalme får de ofte mistanke om at det skyldes det de spiste sist. Men husk at det kan ta opptil et døgn eller mer før man blir syk etter å ha fått i seg smitte, sier Kolle i Mattilsynet.

Fra hånd til munn

Mattilsynet har ikke mulighet til å føre tilsyn overalt og ønsker å minne folk om ansvaret som hviler på dem som skal håndtere det andre skal spise.

– Ofte står de utendørs på provisoriske pølse- og kakesalgssteder. Da er det viktig at mat som skal oppbevares kjølig, oppbevares i kjøleskap og hentes ut når det skal tilberedes. Ikke la det ligge i romtemperatur. Vekstkurven til bakterier i lunken mat, sammenlignet med mat som holder riktig temperatur, er mildest talt tankevekkende, sier Kolle.

Ved tilberedning av grillmat er det svært viktig å ha benkeplass nok rundt grillen, slik at man har plass til å holde rå mat atskilt fra ferdigstekt.

Nesten sikre valg

Mattilsynet har også noen råd til alle som skal kjøpe kosemat på 17. mai:

– Nystekte vafler og pølser rett fra grill eller kokende vann er temmelig trygt. Det samme gjelder iskrem. All mat som står eksponert, kan man være mer forsiktig med, sier Kolle.

Det gjelder for eksempel kakefat som står utildekket på bord mellom kjøper og selger, ferdigfylte saftglass og skåler fylt med for eksempel sprøløk, der mange fingre kan ha vært innom i løpet av dagen:

– Kremkaker og annen lettbedervelig mat som står ute, er det greit å være skeptisk til. Unngå for eksempel rømme på vaffelen hvis den ser ut til å ha stått lenge.

Til sist minner Kolle om at det ikke er sikkert det er matbåren smitte som har skylda hvis du føler deg litt uggen 17. mai:

– Føler du deg litt kvalm etter is nummer ti, bør du nok vurdere andre årsaker. (©NTB)