Fransk oppkjøp av Os Husdyrmerkefabrikk

FRANSK EIER: Franske Allflex Europe eier nå 70 prosent av Os Husdyrmerkefabrikk, noe daglig leder Wenche Wikan Ligård ser på som en stor mulighet for videre utvikling. 
$BYLINE_ON$Arkivfoto$BYLINE_OFF$

FRANSK EIER: Franske Allflex Europe eier nå 70 prosent av Os Husdyrmerkefabrikk, noe daglig leder Wenche Wikan Ligård ser på som en stor mulighet for videre utvikling. $BYLINE_ON$Arkivfoto$BYLINE_OFF$

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Franske Allflex Europe har overtatt 70 prosent av eierskapet i Os Husdyrmerkefabrikk.

DEL

– Vi har inngått et strategisk samarbeid, der begge parter får gjensidig tilgang til hverandres patentporteføljer og kompetanse innen automatiserte produksjonssystemer, sier daglige leder Wenche Wikan Ligård.
Det hele startet med en rettssak mellom de to bedriftene. Os Husdyrmerkefabrikk mente Allflex Europe hadde stjålet Os-bedriftens patent og gikk til sak.

Fra rettssak til enighet

Os Husdyrmerkefabrikk vant den første rettssaken i 2006, men i stedet for ankesak fra franskmennene ble det samtaler.
– Det endte med at to motparter fant hverandre. Vi har diskutert våre strategiske utfordringer, og fant det riktig å slå oss sammen, sier Wikan Ligård.
Franske Allflex Europe har kjøpt seg inn i Os Husdyrmerkefabrikk, og eier nå 70 prosent av aksjene. Den franske bedriften har 300 ansatte og omsetter for 300 millioner kroner årlig.
Familien Wikan, som har vært eiere og drivere av Os Husdyrmerkefabrikk, vil sitte igjen med 30 prosent av aksjonene i selskapet.
– Frykter dere ikke at arbeidsplasser kan bli flyttet ut av landet?
– Nei, det gjør vi ikke. Vi har et avtaleverk og en aksjonæravtale som aksjonærene er forpliktet til å følge, sier Wikan Ligård.

Selvstendig drift

Hun påpeker at dette innebærer at bedriftene skal drives selvstendig, med egne strategier og egne produkter.
– Øremerker produseres best lokalt, og en skal kunne markedet godt for å lykkes. Vi har prøvd oss både i Sverige og Danmark, men ikke lyktes, sier Wikan Ligård.
Familien Wikan har også kjøpt seg inn i franske Allflex, men Wikan Ligård vil ikke kommentere for hvor mye.
– Vi eier mindre enn 50 prosent, men hvor mye ønsker vi ikke å kommentere, sier Wikan Ligård.
Hun påpeker at oppkjøpet er et offensivt grep for framtiden, for å styrke Os-bedriftens posisjon.
– Vi er en norsk aktør, som skal ha en fullskala norsk produksjon, lover Wikan Ligård. Hun vil fortsette som daglig leder, mens søsteren Elisabeth Wikan Heidtmann vil fortsette som styreleder.

Fakta:
I 1936 la bondesønnen Karstein Horten grunnlaget for Os Husdyrmerkefabrikk. Bedriftens første øremerker ble laget av flathamrete spannhåndtak i aluminium. Os Husdyrmerkefabrikk ledes nå av 3. generasjon. Bedriften produserer årlig 9 millioner øremerker. Bedriften har 30 årsverk i bedriften i Os og 10 årsverk i datterselskapet Stallmästeren i Sverige og omsatte i fjor for rundt 38 millioner kroner.

Artikkeltags