Galleri i ødemarka

ORIGINALER: Sverre Morken viser fram originalarbeidene som er brukt på pengesedler og frimerker. Her står han foran de oppfotograferte detaljstudiene av de opprinnelige miniatyrbildene.<I>Foto: Kjetil Svanemyr</I>

ORIGINALER: Sverre Morken viser fram originalarbeidene som er brukt på pengesedler og frimerker. Her står han foran de oppfotograferte detaljstudiene av de opprinnelige miniatyrbildene.<I>Foto: Kjetil Svanemyr</I>

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Grafikeren Sverre Morken har vendt hjem til sin barndoms grønne dal og åpnet et særpreget galleri i et tidligere sauefjøs. Ganske langt uti ødemarka, der ingen skulle tru at nokon ville komme på besøk.

DEL

Men Sverre Morkens navn og renommé viste seg å være sterkt nok til å skape stor nysgjerrighet. På åpningsdagen, selveste sankthansaften, kom det et hundretall mennesker fra fjern og nær for å oppleve den spesielle utstillingen.

Gammelromantikk

Galleriet ligger på den vesle Sæter gård, i Nord-Atndalen, like ved Gammelgarden, der Sverre vokste opp. Fra riksvegen ved avkjøringa mot turisthytta Bjørnhollia må de besøkende krysse brua over Atna og følge gardsvegen noen hundre meter nedover langs den idylliske elva. Så kommer man fram til det fredfylte tunet med et lite våningshus og en rødmalt låve.
Inn døra til det som tidligere var stall, sauefjøs og høylåve ligger galleriet. Lukta av sau og hestemøkk er totalt fraværende – her er tømmerveggene skura og vaska så grundig at bare gammelromantikken står igjen. Høylåven og stallen er bygningsmessig nesten helt intakt, mens sauefjøset er totalrenovert. Her henger bildene på hvitmalte vegger, innrammet i delikat paspartour.

Grafiker i Norges bank

Sverre Morkens kunstnernavn vil for alltid være knyttet til norske pengesedler og frimerker. Han har designet og gravert de uhyre kompliserte og intrikate portrettene og mønstrene som vi alle sammen ser hver dag når vi drar sedlene opp av lommebøkene våre. Helt fram til i fjor var han ansatt som grafiker i Norges Bank, og på fritida har han tatt oppdrag for Posten. Bildemotivene på 200 norske frimerker fra de siste tiårene er utført av Sverre Morken.
På veggene i galleriet henger det ikke mange ekte sedler og frimerker. Vi får derimot se ekte kunst – originalverkene som via omstendelige prosesser har blitt overført til papirlapper med påskrevne verdier. I tillegg får vi også oppfotograferte detaljstudier av de nesten usannsynlig detaljrike miniatyrbildene.

Ørsmå pirkerier

– Her er arbeidsbenken med mikroskopet jeg bruker når jeg arbeider. Og her er knivene jeg bruker når jeg graverer, sier Sverre.
Han viser fram utstyret som er satt opp på et bord i det ene hjørnet av låven.
Et lite gløtt ned i mikroskopet viser bittesmå detaljer i en blankslipt stålplate. Ørsmå pirkerier som knapt er synlig for det blotte øye, men som vi likevel ser som vare portretter og storslagne naturlandskaper, presset sammen på noen veldig få kvadratcentimeter.
Kunstneren sjøl er godt fornøyd med galleriet han har bygd opp, og responsen fra publikum.
– Jeg og kona ble overrasket over at det kom så mye folk på åpningsdagen. Galleriet er jo ikke spesielt lett tilgjengelig. Men for dem som finner veien hit er det forhåpentligvis en fin totalopplevelse av bildene, gården og naturen. For meg er det i hvert fall spennende å vise fram arbeidene mine på denne måten, og dette er min første utstilling hjemme i Nord-Atndalen, sier Morken.

Planlegger ny utstilling

Utstillingen blir stående fram til 15. juli. Da skal en stor del av materialet leveres tilbake til Norges Bank. Men galleriet blir stående, og kunstneren har allerede begynt planleggingen av neste års utstilling.
– Jeg har invitert en kollega av meg, Sven Erik Karlsveen, til å stille ut noen av sine arbeider sammen med mine. Og det gleder jeg meg til. Og jeg vet at Sven Erik allerede har begynt å forberede seg til å komme hit neste sommer, sier Sverre Morken.

Artikkeltags