– Jeg unngikk å bli tatt bilder av og var flau over hvordan jeg så ut, erindrer Inge Marie Amundsen.

TV og godteri

Hun hadde aldri vært noen tynn jente, men plutselig viste vekta 116 kilo.

– Den største vektøkningen kom da vi flyttet til Hamar i 2006 for å få på folkehøgskole, og mellom 2007 og 2010 jobbet ektemannen min mye kveld, og jeg brukte kveldene alene til å se mye TV og spise godteri, forteller Inger Marie.

I 2010 bestemte hun seg for gjøre noe med situasjonen:

– Det var vanskelig, for jeg studerte til å bli barnevernspedagog og skulle samtidig ta tak i min egen vekt. Prosjektet ble utsatt til høsten, og da meldte jeg meg på Grete Roede-kurs, for det hadde jeg hørt mye bra om. Da var jeg veldig klar.

Pangstart

Hun takker Roede-kursene for den store vektnedgangen:

– Kursene ga meg innsikt i det å ha et normalt og sunt forhold til både mat og trening. Jeg har aldri hatt troen på lavkarbo eller pulverkurer. Hos Roede lærte jeg meg å spise riktig og ofte, for å holde forbrenningen oppe. Fem måltider om dagen. Også trente jeg eller mosjonerte opptil fem ganger uken.

Allerede den første uka fikk hun lønn for strevet. Vekta viste at hun hadde slanket vekk to kilo.

– Jeg tenkte «Wow! For en pangstart!». Det var så gøy og motiverende at jeg ville fortsette. Jeg møtte opp på kursene, og veiet meg hos kursveilederen min hver uke. Ikke alle uker viste vekta nedgang. Noen uker gikk det opp, men kurslederen min backet meg veldig og begynte bare på ny frisk hver uke.

Inger Marie strevde lenge med å bli gravid, men med vektnedgangen løsnet det. Og august 2011 kom Mathea til verden. Da veide hun 15 kilo mindre enn før graviditeten.

Ektemannen Jostein sitter bort på kona:

– Jeg synes du har vært skikkelig flink. Du var flott før du startet å slanke deg, men du er enda flottere nå. 

Ny hverdag

– Hva tenker du om den enorme vektnedgangen din?

– Jeg strever litt med å venne meg til min nye kropp, for i hodet mitt så er jeg fortsatt stor. Men jeg ser jo i speilet at jeg har gått igjennom en kjempeforvandling. Det er kjempegøy å kunne gå i klesbutikker og kjøpe normale klær.

– Hva er målet videre?

– Jeg tenker at skal jeg gjøre dette, så skal jeg gjøre det en gang for alle. Orker ikke tanken på å være en jojoslanker som går opp og ned hele tiden. På sikt skal jeg ned noen kilo til, men akkurat nå er jeg mest opptatt av å stabilisere vekta mi.

Hun har et råd:

– En skal ikke nekte seg selv god mat og godteri, men man skal tenke igjennom hva man spiser og sørge for at ikke det blir godteri og usunn mat flere dager i uka. Også må man holde kroppen i bevegelse.