Større åpenhet med Barnehuset

Barnas Hus på Hamar. Fra venste: Førstekonsulent og rådgiver Kari Rostad, psykologspesialist Pål Vegard Hagen, førstekonsulent Gaute Rustad og rådgiver og daglig leder Kari Rostad inne i de trivelige lokalene.

Barnas Hus på Hamar. Fra venste: Førstekonsulent og rådgiver Kari Rostad, psykologspesialist Pål Vegard Hagen, førstekonsulent Gaute Rustad og rådgiver og daglig leder Kari Rostad inne i de trivelige lokalene. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

En økning i antall anonyme henvendelser om overgrep mot barn tyder på at terskelen for å si ifra er lavere etter at Barnehuset ble etablert.

DEL

Klikk på bildene over for å se bildegalleri fra Barnas Hus.

Barnehuset Hamar er ett av sju slike kompetansehus som gir faglig hjelp i arbeidet med overgrepsutsatte barn, underlagt politiet. Fra 2008 til 2010 har antall anonyme henvendelser hit økt fra 116 til 210 i året.

Mange av henvendelsene er fra barnevernsansatte, men også en del ansatte i barnehager og på skoler tar kontakt med spørsmål rundt det som kan dreie seg om overgrep, forteller psykologspesialist Pål Vegard Hagen.

– Mange ringer og spør hva de skal gjøre når et barn har tegnet eller fortalt noe, sier han.

– Hvis barna merker at voksne ikke vil lytte til det de sier, blir det vanskelig for dem, understreker Kari Rostad, daglig leder og rådgiver ved Barnehuset Hamar.

Fornøyde samarbeidspartnere

I en fersk evaluering som NTB har fått tilgang til, svarer 82 prosent av de spurte samarbeidspartnerne at Barnehuset Hamar har bidratt til en kvalitetsheving av dommeravhør av barn og unge.

Som samarbeidspartnere regnes dommere, bistandsadvokater, forsvarere, politi og barnevern.

Blant brukerne – barn og familie eller verge – svarer samtlige at Barnehuset har godt tilrettelagte fysiske forhold for å ivareta barn og familie.

– Systematisk arbeid

Barnehuset Hamar dekker 61 kommuner i Hedmark, Oppland og deler av Akershus.
Politifolk i Hedmark er blitt spurt «Hva er det med Hedmark?», etter at to omfattende overgrepssaker er blitt avdekket i fylket den siste tiden.

– Vi velger å se på det som et resultat av systematisk arbeid, blant annet ved Barnehuset. Terskelen for å si ifra om mulige overgrep er blitt lavere, sier informasjonsrådgiver Kari-Anne Dobloug i Hedmark politidistrikt til NTB.

To saker

I den ene saken er en tidligere overlege ved sykehuset på Elverum siktet etter den såkalte voldtektsparagrafen etter at han blant annet skal ha fått seks unge jenter til å utføre seksuelle handlinger med seg selv ved å sende dem tekstmeldinger.

38-åringen innrømmer å ha skaffet seg seksualiserte bilder av jenter, men mener det ikke dreier seg om voldtekt.

I den andre saken møter fem tiltalte i Nord-Østerdal tingrett førstkommende tirsdag, tiltalt for overgrep eller medvirkning til dette mot fire barn i Alvdal kommune. Tre av de tiltalte har helt eller delvis innrømmet sine roller i saken.

Barnehuset skal bistå Alvdal kommune etter at rettssaken er over.

Dommeravhør

En av oppgavene som gjøres ved Barnehuset er dommeravhør. Denne typen avhør gjennomføres av politifolk som har fått spesiell opplæring i avhør av barn. Avhøret er en del av etterforskningen, men videoopptak av det kan vises i retten.

Under et dommeravhør er også partene i saken – inkludert forsvarer og bistandsadvokat – til stede på huset. De ser avhøret via videooverføring mellom rommene.

Barna blir alltid informert om at avhøret videofilmes.

Også representanter for Barnehuset vil kunne se avhøret. Målet er at barna færrest mulig ganger skal måtte forklare seg om saken.

– Vi har ikke noe med avhøret å gjøre, men hvis vi ser at barnet trenger hjelp etterpå, gir vi det enten selv eller kobler inn andre, forteller psykologspesialisten.

Barnehuset Hamar har medarbeidere med bakgrunn fra psykisk helsevern, barnevern og helsevesenet.

Artikkeltags