Gå til sidens hovedinnhold

– Spesialoppdraga får Petra på 85

Artikkelen er over 7 år gammel

Det er visst ikke til å unngå at erfaring og livsvisdom fortsatt trengs i arbeidslivet.

– Med sin kløkt, takt og tone kan Petra Slagsvold nærme seg eldre brukere av hjemmebaserte tjenester på en helt annen måte enn de helt nye i faget kan. Hun er direkte, bestemt men samtidig mild, så hun får spesialjobber som kan være litt vriene for de helt ferske, forteller soneleder Lise Lotte Jernek i Hamar kommunes hjemmebaserte tjenester, sone 3, Vang.

– Kun fordeler av alder

Jernek opplyser at hun bare opplever fordeler ved å ha et såpass stort aldersspenn som 67 år i arbeidsstokken.

– Petra tar ikke jobben fra noen med de timene hun arbeider hver uke. Hun kan som sagt bruke sin spesialkompetanse som kommer nettopp av alderen og livsvisdommen hun har samla seg gjennom et langt yrkesliv. Jeg har kjent henne i 28 år nå. Hele tida har hun stått på og gitt livskvalitet og «det lille ekstra» til brukere som kanskje ingen andre skjønner seg på. Det kan være noe så enkelt som at en person som nærmer seg hundre fortsatt vil ha et strøk med leppestiften eller noe annet mange ikke forbinder med hjemmehjelp.

Det er nemlig ikke alle eldre det er like lett å «nå fram til»; både bakgrunn, terminologi og livsperspektiv kan noen ganger være vanskelig å «dekode» for de helt nyutdanna i faget.

– De har til gjengjeld andre kvaliteter vi trenger i tjenestene vi skal tilby, så det er bare vinn-vinn med å ha helt unge, midt-i livet og svært erfarne personer på samme laget.

De utfyller hverandre, sier Lise Lotte Jernek.

– Jeg håper vi får beholde Petra lenge ennå!

Jevnaldrende trygghet

Sonelederen hever over tvil at Petra Slagsvold med sine snart åttiseks år gjør at en del eldre får mulighet til å trives lenger hjemme i egen bolig enn de ellers ville gjort.

– Jeg merker at det kan skape trygghet hos dem jeg hjelper at jeg er nær dem i alder, forteller hun, svært opptatt av at det ikke må virke som skryt.

– Husk, i dag er det mange andre på min alder som er aktive. Det er bra nå som vi lever så lenge. Det med de små jobbene jeg fortsatt har som hjemmehjelper noen timer i uka, er en helt super måte å kunne holde seg i best mulig form på. De som tror det er på grunn av penger at jeg fortsatt jobber, de kan tro omatt. Jeg gleder meg rett og slett mer til hverdager enn til helger, for hverdagene har sine egne prosedyrer og faste gjøremål.

– De blir den lille, vennlige fingeren som dytter oss av gårde?

– Ja, det å stå opp, stelle seg og gjøre seg klar for dagen, har noe eget over seg når du klarer å holde deg i form og kan gjøre hva du vil med dagen.

– Som å kjøre ut med bilen for å handle for noen andre, vaske for noen andre, pusse støv hos noen andre i tillegg til at du fortsatt holder et helt hus og en hage i plettfri stand, bortsett fra naboens gressklipp- og snømåkehjelp?

– Jeg har bare to faste steder hvor jeg vasker og steller nå, i tillegg til at jeg er støttekontakt litt av og på for en person. Men alt avhenger av at jeg får beholde sertifikatet også neste gang jeg skal til kontroll.

Har kjørt bil i 52 år

Petra Slagsvold har vært yrkesaktiv i 70 år og hatt sertifikat for bil i 52 år. «Lappen» er hele grunnlaget for at hun kan være snerten og stille opp her og der på kort varsel.
– Dessuten har jeg stor glede av å kjøre bil og komme meg rundt for egen maskin, forteller hun.

– Jeg er en trygg sjåfør som aldri har kjørt på noen. Derimot er jeg blitt påkjørt to ganger.

Leser aviser på iPad

I motsetning til mange på sin egen alder, er det ikke kryssordet Petra Slagsvold kaster seg over når hun får Hamar Dagblad i posten. Hun saumfarer nyhetene og det andre stoffet.

På kveldstid går det med mye tid til å lese aviser på iPaden. – Jeg leser HD, GD, HA og VG på nett hver dag, så det går med mange timer i løpet av uka, men tid har jeg nok av.

Kommentarer til denne saken