13,6 milliarder dollar brukte det verdensomspennende selskapet Thermo Fisher Scientific på å kjøpe opp selskapet Life Technologies. Kjøpet ble godkjent forrige uke.

Midt i oppkjøpet er en liten avdeling med 45 ansatte i Lillestrøm, som lager mikroskopisk små kuler av plast og jern, kjent som Ugelstadkuler.

De små kulene er sentrale i et medisinsk gjennombrudd, nemlig å få kroppens eget immunforsvar til å drepe kreftcellene ved akutt lymfatisk leukemi (ALL), en alvorlig form for blodkreft.

Årets gjennombrudd

Den nye behandlingsmåten, immunterapi, ble kåret til det største vitenskapelige gjennombruddet i 2013 av anerkjente Science Magazine.

Forskere ved universitet i Pennsylvania presenterte i desember forskning som viste at 22 barn med ALL i siste fase ble behandlet med denne metoden.

19 av dem ble helt kreftfrie.

Avdelingen i Lillestrøm er den eneste som produserer Ugelstad-kuler til denne behandlingen i et selskap med 50.000 ansatte.

– Denne lille avdelingen i Lillestrøm har en nøkkelrolle i dette globale selskapet?

– Definitivt, sier seniormanager Hanne-Sofie Pedersen fra Ridabu i Hamar.

Og hvordan kan det ha seg at denne viktige bedriftsavdelingen ligger i Skedsmo? Svaret er Dyno, eller Dynea, som bedriften heter nå.

Avdelingen som i dag ligger et steinkast fra Dynea-fabrikken, ble opprettet i 1985 under Dyno som den kuleproduserende bedriften Dyno Particles.

Sentrale Lillestrøm

– Etter hvert har Lillestrøm fått en gunstig og sentral beliggenhet, hvis du tenker på flyplassen, forteller leder for forretningsområdet cellular medicine, Øystein Åmellem. Dessuten er det et tiltak i seg selv å skulle flytte.

– Her er vi i en etablert industri med regulerte miljøkrav, godkjenninger og alt slikt, fortsetter Åmellem og sikter til nærhet og samarbeid med Dynea. Seniormanager Anne Haugland påpeker også hvor den viktigste ressursen til bedriften ligger.

– Den viktigste ressursen er kompetansen som sitter hos medarbeiderne våre, sier Haugland. Omtrent halvparten av arbeiderne er bosatt på Romerike, men jobbsøkerne kommer fra hele verden.

– På en stilling hadde vi nesten 150 søkere, med søkere fra USA og Asia. Bildet har forandret seg. Vi nådde ikke så langt ut fra våre lokale område før, men nå når vi ut til hele verden, sier Åmellem.

– Det sier litt om at vi arbeider med kule ting, sier Åmellem, med ekstra trykk på ordet kule.

En halv mikrometer

Diameteren på de magnetiske kulene med jern varierer fra 0,5 mikrometer til 4,5 mikrometer, avhengig av bruksområdet. For å sette det i perspektiv: Én mikrometer er en tusendel av en millimeter.

Det kulene faktisk blir brukt til i den banebrytende kreftbehandlingen, er å hente utslitte t-celler, kroppens fremste politistyrke i immunforsvaret, ut fra blodet til kreftpasienten. Deretter blir t-cellene holdt på plass av Ugelstadkulene mens cellene trenes opp til å bli stridsdyktige igjen.

I tillegg blir en gensekvens satt på t-cellene, så de oppsøker pasientens kreftceller, akkurat som målsøkende raketter.

Som studiene fra USA viser, klarer de uthvilte t-cellene å hamle opp med kreftcellene.