Gå til sidens hovedinnhold

– Uverdig mottaksdrift

Artikkelen er over 7 år gammel

– Noen måtte reagere på de gule containerne som mennesker skal bo i, sier Knut A. Heiberg.

Lederen i Vang Røde Kors valgte å ta bladet fra munnen på grunn av Hamar Dagblad/Østlendingens saker om de gule containerne som skal huse nye asylsøkere i Hamar statlige mottak på Ormseter.

LES BAKGRUNNEN: Øker til 140 plasser for asylsøkere

Forskrekkelse i styret

– Styret i Vang Røde Kors ble forskrekket over at mottaket har valgt å tilby beboerne disse boforholdene, sier leder Knut A. Heiberg etter at han så bildet av den gule containerrekka i Hamar Dagblad.

– Våre frivillige fikk vite av en ansatt i mottaket på Ormseter at det skal bo to mennesker i hver container. De fikk se inn i en av de 20 containerne som hittil er satt opp. De er på rundt 15 kvadratmeter og skal romme dusj/toalett, kokeplatekrok, klesskap og køyesenger. Vi kan ikke se at det kan være plass til bord, stol eller arbeidsbenk. Slik vi skjønner det, er det ikke rom for at to personer kan ha noe privatliv i en slik container, framholder Heiberg på vegne av styret.

Bedt inn på teppet

Han vil ikke si at medlemmer i Vang Røde Kors sitt styre akkurat ble kalt inn på teppet, men de ble bedt inn på teppet til mottaksledelsen etter at Vang Røde Kors valgte å gå ut med pressemelding til lokale media 19. september, hvorpå Knut A. Heiberg ble intervjua av NRK radio med påfølgende nettsak.

– Vi ble bedt til et møte sist mandag, sier Heiberg.

– Pressemeldinga falt ikke i god jord hos ledelsen på Ormseter?

– Nei, men vi i Røde Kors er der først og fremst for sårbare grupper av mennesker i vanskelige situasjoner – som asylsøkerne som kommer til mottaket på Ormseter. Vi synes ikke det går an å by mennesker i en vanskelig situasjon en så trang tilværelse som mottaksledelsen gjør ved å ville å plassere to og to mennesker i en container, sier han. 

LES OGSÅ: Ormseter fikk ny kontrakt med UDI

Kunne bygd ut først

– Ledelsen på Ormseter sier i Hamar Dagblad-artikkelen at containerne er en midlertidig løsning, at det skal bygges bedre, permanente boliger innen tre år?

– Det var det som ble påpekt av ledelsen også på møtet mandag. Men vi spør oss hvorfor dette har sånn hast. Det legges jo ned asylmottak flere steder fordi det ikke er mange nok som bor der. Kunne ikke da Ormseter ha ventet til mottaket var ferdig ombygd, undres Heiberg. 

Det var i Hamar Dagblad 11. september at daglig leder ved Hamar statlige mottak på Ormseter, Arild Berg, fortalte at mottaket skulle ha 140 asylsøkerplasser klare fra midten av denne måneden på grunn av en ny, utvida avtale med Utlendingsdirektoratet.