Gå til sidens hovedinnhold

Kahlids far døde fem dager etter deportasjonen

Artikkelen er over 5 år gammel

- Vi var mange som advarte mot at Kahlids far ikke ville tåle deportasjonen, sier Chris Klemmetvold. Haji Ahmed Taleb Ragueh (68), far til tidligere Ap-politiker Ahmed Kahlid Haji, ble deportert fra Norge til Djibouti 25. juli. Fem dager senere døde han.

Klemmetvold har tidligere engasjert seg for at den syke mannen som, mistet sønnen Ismail på Utøya i 2011, skulle få leve resten av sitt liv i Norge, etter at sønnen Kahlid, eller Benjamin Ahmed Taleb som er hans egentlige navn, fikk inndratt sin oppholdstillatelse i Norge og returnerte til Djibouti sammen med sin mor.

Døde med kona og sønnen ved sin side

Klemmetvold traff Kahlid gjennom arbeid i Hedmark AUF og betegner ham som en av sine beste venner.

LES OGSÅ:

Engasjementet førte ikke fram. Ifølge Klemmetvold skulle Kahlids far vært deportert 22. juli, på dødsdagen for sønnen Ismail.

- Etter at familien i Norge protesterte ble deportasjonen utsatt til 25. juli. Den skjedde til tross for at venner og familie, men også sykepleiere og leger advarte, sågar skriftlig, om at Haji Ahmed Taleb Ragueh, kjent som Khalids far, hadde 30 prosent hjertefunksjon, om at han trengte surstoff og ikke kunne gå på egne ben, om at han ikke tålte å sitte oppreist i mer enn en time, og at han sannsynligvis ville dø av belastningen ved en flyreise. Han døde den 30. juli med sin kone, Kahlid og sin mor ved sin side,  sier Klemmetvold.

- Hvor mye skal en familie tåle?

Han er sint og lei seg etter det som har skjedd.

- Hvor mye mener norske myndigheter en familie skal tåle, og hvor mye er det rimelig at de skal straffes fordi Kahlid løy og sa at han kom fra Somalia i stedet for Djibouti for å få opphold i Norge? spør Klemmetvold og karakteriserer norsk asylpoltikk som inhuman.

Klemmetvold traff Khalid da han var fylkessekretær i Hedmark AUF. Kahlid overtok jobben etter Klemmtvold, og engasjerte seg senere i Ap der han ble valgt inn i Hamar kommunestyre og fylkestinget. I 2011 fikk han medmenneskeprisen i Hamar.

Tatt for løgn

Da Benjamin Ahmed Taleb (Khalid) ble tatt for løgn og utvist fra landet, tok Klemmetvold kontakt både med Hedmark AUF, Hedmark Ap og Aps stortingsrepresentanter uten at de så at de kunne gjøre noe verken for Kahlid, eller for at Kahlids far kunne få leve den siste tida i Norge.

-  Hva mener du om dette i dag når du vet at deportasjonen av Kalhlids far fikk et så tragisk utfall?

- Det egner seg ikke på trykk, sier Klemmetvold.