Sveum, som til daglig er produksjonsleder på Hedalm Anebyhus på Ilseng, har samlet på litt av hvert opp gjennom årene.

Lidenskapelig samler

– Jeg har alltid vært en lidenskapelig samler. Samtidig er jeg opptatt av lokalhistorie. Det å samle på ting, og det å være interessert i lokalhistorie, går godt i hop. Tidligere samlet jeg på norsk akevitt, men det så litt grotesk ut med over 50 akevittflasker i stua, så den samlingen ble til slutt avviklet. For fem år siden fattet jeg interesse for Hamar Bryggeri, og nå er jeg på stadig leting etter glass, flasker, bokser, skilt og andre effekter, som det står Hamar Bryggeri på, forteller Sveum, som har satt av et helt rom i eneboligen sin til Hamar Bryggeri-samlingen. Det er med andre ord litt av hvert å finne.

Sveum har for øvrig en glassklar filosofi når det gjelder hvordan samlingen skal skje:

Den gode samlermåten

– Det går fint an å kjøpe seg en samling, hvis man er villig til å bruke mye penger. Men å kjøpe en samling, er jo ikke noe moro. Da blir spenningen borte. Jeg liker å skaffe tingene på den gode samlermåten, det vil si gjennom det gode kjøpet eller det gode byttet. Å samle er å lete og kjenne gleden ved å finne noe man ikke har, slår han fast.

Hamar Bryggeri ble grunnlagt i 1856. Det overtok Elverum Bryggeri i 1890. Bryggeriet holdt det gående til 1993, da også mineralvannproduksjonen ble nedlagt.

Nå er det bare minnene igjen, men dem er det til gjengjeld mange av.

Sveum har massevis av glass som det står Hamar Bryggeri på, og mange av dem er forskjellige.

– Til nå har jeg funnet fram til 44 ulike typer Hamar Bryggeri-glass, men jeg vet det er flere, og jeg gir meg ikke før jeg har funnet dem også. Det er alltid spennende å finne noe jeg ikke har, fastslår han.

– Hvor finner du effektene?

– Høst- og vårmessa i Vikingskipet i Hamar er veldig bra. Videre har jeg fått mye av tidligere bryggeriansatte. De vet at jeg tar godt vare på tingene, sier han.