Historie og hyllest til nytt kirkeorgel

LOKALHISTORIE: Boka «Nytt orgel for en ny tid» er skrevet av Knut Fjeld (til venstre) og blir utgitt av Elverum kirkelige fellesråd, med Jon Veflingstad som prosjektansvarlig.
$BYLINE_ON$Foto:Merete N. Netteland$BYLINE_OFF$

LOKALHISTORIE: Boka «Nytt orgel for en ny tid» er skrevet av Knut Fjeld (til venstre) og blir utgitt av Elverum kirkelige fellesråd, med Jon Veflingstad som prosjektansvarlig. $BYLINE_ON$Foto:Merete N. Netteland$BYLINE_OFF$

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Se bildene fra arbeidet her!

DEL

"Nytt orgel for en ny tid" er tittelen på boka som Elverum kirkelige fellesråd utgir, akkurat i tide til julehandelen.

Bokutgivelsen markerer innspurten i den ni år lange innsamlingsaksjonen for det nye orgelet i Elverum kirke. Boka er trykket i 1.000 eksemplarer, og salget kan gi rundt 170.000 kroner til aksjonen, opplyser kirkeverge Jon Veflingstad.
Men først og fremst er det blitt ei vakker og viktig bok, som dokumenterer den unike dugnadsinnsatsen og historien til det nye orgelet – samtidig som den følger store og små begivenheter rundt kirkelivet i Elverum fra middelalderen og fram til i dag.

Kirkehistorie

Boka er i hovedsak skrevet av Østlendingen-journalist Knut Fjeld, som innrømmer at han var lett å be da kirkeverge Veflingstad la fram ideen. Fjeld håper og tror at resultatet er blitt ei bok for alle som er glad i Elverum, i historie, og som har et forhold til kirka som bygning og institusjon.
– Det står kanskje ikke så mye nytt i boka, men bitene i den flere hundre år lange historien er aldri blitt satt sammen i en slik sammenheng. Dette er både lokalhistorie, kulturhistorie og kirkehistorie, sier Fjeld.
De fleste bildene i boka er tatt av Knut Fjeld og Jon Veflingstad, men det er også mange andre bidragsytere.

Prosjektet vokste

Egentlig var det et fotoalbum det skulle bli, med noen korte tekster for å knytte historien og fakta sammen, nærmest til internt bruk.
Men prosjektet vokste, og så ble det til slutt ei fullverdig bok, sier en fornøyd Jon Veflingstad. Han betegner bokutgivelsen som et siste sprell i rekken av ideer og prosjekter for å skaffe inntekter til nytt orgel i Elverum kirke. Orgelaksjonen og kirkedugnaden er viet mye plass i boka, høyst fortjent.
Men boka handler om mye mer enn innsamlinger og ombygging i nyere tid. Den forteller om kirkebygging i Elverum sentrum fra 1700-tallet, samtidig som den gir et bilde av lokalt kristenliv, kirkemakt og presteskap.

Et mysterium

Det har vært mange kilder og mange historier å ta av. Men ett mysterium klarte ikke forfatteren å finne ut av. Det handler om en flott lysekrone som hang midt i kirkerommet i den gamle kirka, men som ble tatt ned rundt 1910, da det ble strøm.
– Hvor ble det av lysekrona? Det hadde det vært moro å vite, sier Knut Fjeld, som fortsatt håper å løse gåten.

Venter på orgelet

Boka om det nye orgelet er i handelen, men det vil ennå ta litt tid før orgelet er på plass. Det befinner seg fortsatt hos Ryde & Berg Orgelbyggeri i Fredrikstad, som regner med å være ferdig 15. desember.
8. januar kommer orgelet til Elverum, som byggesett, og i begynnelsen av mars vil det trolig være spillbart, opplyser Jon Veflingstad.
Han planlegger allerede et ettertrykk til boka, med bilder av det ferdige orgelet og en tekst med orgelbyggerens egne tanker om instrumentet.
Se flere bilder på www.ostlendingen.no.

Artikkeltags