– Hjernevasket i 12 år

ADVARER: Øyvind Moen med «The standard Oxford capacity analysis» som personlighetstesten til scientologene heter. Moen har fire slike å vise til, samt bøker, LP-plater og kurs som han hevder har kostet langt over 100.000 kroner. Han advarer sterkt mot metodene Scientologikirken bruker, særlig med bakgrunn i det som nylig hendte i Frankrike.
$BYLINE_ON$Foto: Per Ivar Strømsmoen $BYLINE_OFF$

ADVARER: Øyvind Moen med «The standard Oxford capacity analysis» som personlighetstesten til scientologene heter. Moen har fire slike å vise til, samt bøker, LP-plater og kurs som han hevder har kostet langt over 100.000 kroner. Han advarer sterkt mot metodene Scientologikirken bruker, særlig med bakgrunn i det som nylig hendte i Frankrike. $BYLINE_ON$Foto: Per Ivar Strømsmoen $BYLINE_OFF$

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

– Scientologikirken ruinerer både økonomien og sjelslivet, sier Øyvind Moen (53) fra Rendalen. Det skjedde med han i over ti år.

DEL

Han advarer på det sterkeste mot å la seg forføre av Scientologikirken og deres metoder.
– Jeg snakker av personlig erfaring, og lot meg hjernevaske i nesten tolv år, sier Moen.

Stoppet på gata

Scientologikirken og dens metoder har vært kraftig kritisert og debattert de siste dagene. Grunnen er omstendighetene rundt det tragiske dødsfallet til den 20 år gamle norske studenten Kaja Bordevich Ballo i Frankrike nylig.
På akkurat samme måte som avdøde Ballo ble Øyvind Moen stoppet på gata, og lokket med en personlighetstest fra en representant av Scientologikirken.
– Det skjedde i september i 1984 i Brugata i Oslo. Jeg tok testen, og den ga meg en knusende dom. Det er fullt forståelig for meg at folk kan få selvmordstanker på grunn av dette, sier Moen med klar referanse til det tragiske som nylig skjedde i Frankrike.

Omfattende test

Denne testen ble for Øyvind Moen innledningen til et lengre forhold med Scientologikirken.
– Selve testen består av 200 spørsmål med tre svaralternativer. Den rettes som ei prøve hvor man ganske umiddelbart får svar i form av en graf som går mellom «uakseptabelt», «normalt» og «ønsket» nivå, forklarer Moen.
Akkurat denne første testen har han ikke selv lenger. Men ettersom Moen valgte å lytte til scientologene og fortsette forholdet, så gjentok de personlighetstestene jevnlig for å dokumentere Moens «utvikling». Disse testene har han, og viser dem villig fram.
– Jeg ser det nå så klart i ettertid, men skjønte det dessverre ikke da, sier Moen og viser fram de neste testene hvor han kryper oppover på resultatskjemaet, men først etter å ha gjennomgått en rekke kurs.
Kursvirksomheten innen Scientologikirken er langtfra gratis, og blir gjerne supplert med litteratur og musikk som må kjøpes i tillegg.

Kurspakke til 120.000

Etter først å ha kommet inn i Scientologisamfunnet, fant Moen kjærligheten der og ble etterhvert samboer med ei som satte Scientologien høyt.
– Jeg ble nok litt blendet av kjærlighetsforholdet oppi dette. Vi fikk to barn sammen som i dag er voksne, sier Moen som legger til at kontakten med dem nå dessverre er minimal.
Rendølen forteller at han og samboeren kjøpte ei kurspakke av Scientologikirken for 120.000 kroner midt på 1980-tallet.
– Det var etter at vi bestemte oss for å bli samboere. Da solgte jeg min selveierleilighet på Ulsrud i Oslo for en halv million kroner, og som jeg hadde kjøpt for 312.000 kroner et par-tre år tidligere.
Hans andel i kurspakka var på 65.000 kroner, og Øyvind Moen oppgir navnet på personen fra Scientologikirken som fulgte ham til Norges Bank, der Moen på den tiden var ansatt.
– Under oppgjøret for leiligheten var denne personen med meg inn i banken slik at de ble sikret betaling for kursene sine.

Føler seg hjernevasket

Kursene skal lede deg fram til en slutt-tilstand der du blir erkært «Clear», forklarer Moen. Så langt kom aldri Øyvind Moen innen Scientologikirken, og samboerforholdet tok også slutt.
– Dette ble veldig problematisk for meg, men scientologene gjorde det på ingen måte lettere for meg å takle hverdagen.
I tillegg til alle kursene, så kjøpte Moen bøker og LP-plater fra Scientologikirken som han følte påtvunget, og han anslår at de ble forsynt med godt over 100.000 kroner fra hans lomme i årene mellom 1984 og 1996.
Kursene går ifølge Moen ut på å fordype seg i litteraturen til grunnleggeren L. Ron Hubbard, og vanskelige ord skal slås opp hele tiden, slik at man leser om og om igjen det samme.
– Jeg kaller dette for hjernevasking, sier 53-åringen.

Brøt med scientologene

– Jeg fikk nok av Oslo og alt sammen med samlivsbrudd, Scientologikirken og det hele, så jeg valgte å flytte hjem til Rendalen i 1996.
Han forteller at dette ble det definitive bruddet med scientologene, men at de fortsatte å markedsføre seg med kurs og diverse tilbud gjennom posten de første par årene i Rendalen også.
Nå har Moen et klart budskap til folk:
– Mitt klare råd er å styre helt unna Scientologikirken og deres metoder.

Artikkeltags