Har vært julenisse i over 60 år

HYLLER GAMMELNISSEN: Nissene er stolte over Oslo-nissen Fred Osther (foran), som har vært nisse i over 60 år. Bak fra venstre Kathrine Sandnes, Ingrid Erikli, Åros-tomten, Torild Visnes og Linda Eikeli.

HYLLER GAMMELNISSEN: Nissene er stolte over Oslo-nissen Fred Osther (foran), som har vært nisse i over 60 år. Bak fra venstre Kathrine Sandnes, Ingrid Erikli, Åros-tomten, Torild Visnes og Linda Eikeli. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Helt siden midten på 50-tallet har Oslo-nissen Fred Osther virket som nisse. I helga er han og vel 20 andre nisser travelt opptatt med Julenissens vinterleker på Savalen i Tynset.

DEL

Oslo-nissen er nå i sitt 75 år, og er ikke like lett på foten som før. Men julenisse – det er han uansett, og Julenissens vinterleker – også kalt Santa Claus Wintergames – vil han ha med seg for enhver pris.

– Jeg var jo med å starte opp dette her på Savalen for 15 år siden, og har siden da vært med hvert eneste år, sier han bestemt.

For helgen etter nyttår samles nissene tradisjonen tro til oppsummerings – og avslapningshelg på Savalen i Tynset, etter mange og lange arbeidsdager i månedene før jul.

Litt planlegging fram mot neste jul blir det også på nissene, for det er jo kun 352 dager igjen til jul.....

LES OGSÅ:

56 dager i strekk

– Nå har jeg vært nisse hver eneste dag fra 1. november til 26. desember, og det tar på, smiler Julemanden fra Esbjerg i Danmark, som i løpet av de 56 dagene både har vært storsenternisse, han har åpnet julemarkeder og hatt mange private nisseoppdrag.

Bak Julenissens vinterleker står Julenisselauget Norge, som også avholder årsmøte under vinterlekene.

– For mange er det godt å møtes til lek og moro etter et langt julearbeid, sier Ole Bele, som leder Julenisselauget Norge. Han er storfornøyd med masse snø og 18 minusgrader, som han mener er rene sommertemperaturen i forhold til fjorårets vinterleker. De gikk av stabelen i 28 minusgrader.

LES OGSÅ: – Er det noen slemme barn her?

Fire nasjoner er med

Mens det før om årene har vært med et 40-talls nisser fra både Skandinavia, Russland og Japan, var det i år 23 deltakere fra Sverige, Danmark, Tyskland og Norge.

– Det er ikke alltid det passer like bra for alle å komme, sier Bele, som har satt opp et travelt program fra morgen til kveld fram til søndag morgen.

Og i løpet av to dager med konkurranser skal det kåres en vinner av vinterlekene 2017.

– Vi konkurrerer i både postsekkasting, hinderløype, hurtigpakking, sparkcross, aking og vedsaging, sier Bele, klar til å sette i gang første konkurranse.

For første gang er vinterlekene dratt over to dager, slik at tre øvelser gjennomføres fredag og tre øvelser tas på lørdag. Lørdag ettermiddag er det premieutdeling og nissebading.

– Både små og store er velkommen opp på Savalen lørdag formiddag, da vil de få se mange nisser i aksjon, lokker Bele.

Artikkeltags