Gå til sidens hovedinnhold

Bar ut fire tonn med orgel

Artikkelen er over 4 år gammel

Dugnadsviljen er stor i Tynset, og tirsdag kveld startet det tunge arbeidet med å demontere og bære ut det 50 år gamle kirkeorgelet.

Og allerede før dugnaden skulle starte opp fôr det folk opp og ned kirketrappene, bærende på gamle orgelpiper, benker og krakker. Så ivrige var dugnadshjelperne at organist Hans Jacob Tronshaug hadde sin fulle hyre med å holde igjen det som ikke skrulle kastes.

LES OGSÅ:

Mangler 300.000 til nytt kirkeorgel i Tynset
Har orgel som attåtnæring
Full kirkesjekk med endoskopi i Tynset

– Nei, denne må du ikke kaste, dette notestativet skal vi bruke, sier Tronshaug, og skynder seg å gjemme notestativet bak kirkedøra.

Nest størst i Hedmark

Dugnadsfolket hadde sin fulle hyre med å få den nesten 200 kilo tunge orgelkassa ned fra liften. Når dugnadsarbeiderne er ferdig skal vel 4 tonn gammelt orgel, deriblant 1.200 orgelpiper, være kastet ut av kirken. For det er ingen tvil om at det 50 år gamle orgelet har sett sine beste dager, og vel så det.

– Orgelet hadde dårlig kvalitet på pipeverket, slik at noen av orgelpipene har seget sammen i foten og blitt ovale. Orgelpiper må være runde for å klinge godt, sier Tronshaug, som også påpeker at orgelet ikke var dimensjonert for kirken.

Det nye orgelet som nå skal på plass blir det tredje i rekken i Tynset kirke. Det første orgelet kom ikke før i 1904.

– Tynset kirke var den siste kirken i vårt område som fikk orgel, påpeker Tronshaug.

Men det nye orgelet som nå skal på plass blir, sammen med Vang-orgelet, det nest største i hele Hedmark. Aller størst er orgelet i Hamar domkirke.

– Det nye orgelet vårt har 1.700 orgelpiper, og tre manualer i stedet for to, sier Tronshaug. På orgelspråket er manualer det samme som tangentrekker, noe som betyr at nyorgelet har tre tangentrekker.

– Større muligheter

– Det blir både vanskeligere og morsommere å spille på nyorgelet, og vi får mange større muligheter, sier Tronshaug, som gleder seg stort. Tidligere har organisten spilt med ryggen til kirkerommet, men vil på nyorgelet bli sittende inne i orgelet.

– Nå får kirken vår endelig et vakkert orgel, sier Tronshaug. Etter rivingen er det en del snekkerarbeid som må gjøres samt at det må males både i taket og på bakveggen. Det nye orgelet kommer til Tynset i andre halvdel av mars, og den første uken vil kirken bli helt stengt. Da skal 6,5 tonn med nytt orgel bæres inn i kirken, og i slutten av juni skal monteringsarbeidet være ferdig.

– Totalbudsjettet er på 5,3 millioner kroner, og vi er omtrent i mål. Men vi tar gjerne imot litt mere penger, for det koster å pusse opp og en del elektriske installasjoner kostet mer enn vi trodde, sier Tronshaug.

Innvielsen blir 3. september neste år, og den første uken lokkes det med tre orgelkonserter.

Fram til da skal kororgelet nede i kirken brukes, samt at det blir forsterkninger ved store anledninger.

– Gudstjenesten julaften forsterkes med en messingkvartett fra Fåset, lover Tronshaug.

Kommentarer til denne saken