Thomas Chr. Wyller fortalte lydhøre elever og lærere om sine fire år i fangeleiren Grini under den andre verdenskrig.

Wyller ble som 19-åring arrestert av tyske soldater og satt i fengsel på Grini. Der ble han til krigen var over. Da var han 23 år. I dag er han 85, og formidler førstehåndsopplevelser fra denne perioden.

– Ingen stor krigshelt

– Jeg var ingen stor krigshelt eller leder, sier Wyller.
– Men jeg var med på ting, og husker. Jeg kan fortelle. Jeg ble deltager på et perifert plan.

Han ble med i den illegale avistjenesten. I 1940 ble det streng sensur på all nyhetsformidling, spesielt om krigen.
– Vi fikk nyhetene fra vårt allierte hovedkontor i London, "Stemmen fra London". Radio ble forbudt og konfiskert. Man risikerte fengsel om man var i besittelse av en radio.

Fire illegale aviser ble avslørt i Stavanger, og Wyller ble arrestert sammen med 50 andre. De dannet en motstandsgruppe inne på Grini - med helt andre arbeidsvilkår enn de hadde utenfor.

To former for liv

– På Grini var det to former for liv, fortalte Wyller. På cellene, som var beregnet på én person, satt det tre-fire fanger. De fikk aldri besøk, aldri luft, de ble holdt der hele tiden, isolert fra resten av verden.

Som brakkefange hadde Wyller større frihet. Brakkefangene hadde kontakt med hverandre, bygget brakker og utførte annet arbeid. De fortsatte med den illegale nyhetsformidlingen. Det viktigste var å hjelpe de andre som hadde det langt vanskeligere på cellene. De formidlet kontakt med omverdenen, smuglet brev, mat og røyk. De holdt også på med etterretning og militær spionasje.

Nyhetsformidlerne inne på Grini jobbet i allianse med en gruppe utenfor. Nyheter og brev med usynlig blekk ble utvekslet kontinuerlig.

En elev i salen lurte på hva som skjedde om de ble oppdaget?
– Vi drev direkte spionasje, kartla tyskernes våpenlagre og minefelt rundt Grini. Vi var utsatt for et enormt press, og risikerte tortur. Vi gikk med giftpiller innsydd i jakkene. Vi var forberedt på å ofre livet for å unngå press for å angi kamerater. Men tyskerne fant aldri ut hva vi drev med. En gang var situasjonen prekær. Vi ble oppdaget av tre offiserer, men de var dumme nok til å la seg bestikke med kjolestoff til konene i Tyskland, støvler sydd etter mål, gull til en tann og penger, berettet Wyller.

Et annet spørsmål fra salen var om noen døde i fangeleiren.
– Ingen ble myrdet ellet sultet i hjel på Grini, svarte Wyller.
– Det var noe helt annet enn dødsleirene i Tyskland. Men noen ble dødsdømt, henrettet, skutt.

Ville vite mer

Etter å ha sittet dørgende stille en hel time, var det fortsatt interesse for å vite mer. En gruppe elever kom fram til Wyller og ville kikke på boka han har skrevet: "Motstandskampen på Grini".

Tina Halvorsen synes det var fint å få denne opplevelsen på skolen.
– Det er en av de siste muligetene.

Rektor Carl Gustav Follestad satte stor pris på besøket:
– Det er ekstra viktig å ta med seg denne opplevelsen. Dette er kontakt med den norske historien. Ungdommene har mange kriger å forholde seg til, sier han.

Åse Krogsrud fra Løten historielag finner det unikt å lytte til en person som selv har opplevd Grini og kan fortelle om hverdagslige ting derfra.