– Stor ære å bli omtalt av Kongen

STAS: Lars Mytting ble omtalt av selveste Kong Harald i sin tale til prins William og hertuginne Kate. Her sammen med forfatter Maja Lunde på vei til gallamiddagen på Slottet torsdag kveld.

STAS: Lars Mytting ble omtalt av selveste Kong Harald i sin tale til prins William og hertuginne Kate. Her sammen med forfatter Maja Lunde på vei til gallamiddagen på Slottet torsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Forfatter Lars Mytting, bosatt i Elverum ble overrasket, men også veldig glad da Kong Harald trakk fram Mytting og hans boksuksess «Hel ved» i sin tale til prins William og hertuginne Kate under middagen på Slottet.

DEL

Boka «Hel ved» har solgt i over 100.000 eksemplarer i Storbritannia, under navnet «Norwegian Wood».

I sin tale sa Kong Harald dette om den norske boksuksessen:

– Jeg har fått med meg at norsk musikk og litteratur også er pop i Storbritannia. «Norwegian Wood» av Lars Mytting ble en stor hit i 2016. Hvem hadde vel trodd at en bok om å hogge, stable og tørke ved ville bli en bestselger i Storbritannia?

Lars Mytting var selv en av de 104 gjestene som var invitert til slottsmiddagen.

Uventet og veldig, veldig fint

Han ble overrasket over å bli nevnt i kongens tale.

– En stor ære selvfølgelig; men uventet og veldig, veldig fint, forteller forfatteren selv.

Det er kun i Norge, Sverige og Tyskland «Hel ved» har hatt høyere salgstall enn i Storbritannia.

Mytting har fått en rekke henvendelser fra britiske lesere som har latt seg begeistre over den engelske utgaven av «Hel ved».

Fortelling om Norge

– Engelske lesere ser ikke på «Norwegian Wood» som en nyttebok, men som en bok om Norge og det de liker ved vår natur. De ser på «Norwegian Wood» som en fortelling om Norge, sier Lars Mytting.

Ifølge Mytting får han også tilbakemeldinger om at de engelske leserne er opptatt av sjølberging og friheten i å klare seg selv, særlig gjennom kulde og mørketid.

– Det er mange som er vant til å fryse også i England, forklarer Mytting.

– Men det er ikke mye skog i England?

– Ikke sammenliknet med Norge. Men engelskmenn har et forhold til det enkelte tre – til eiketreet og de små treklyngene de har. Treet har høy verdi i England. Det som for nordmenn er en haug med grov kvist, blir tatt vare på i England. Engelskmennene er vant med samlingsstunder foran peisen.

Skryter av vertskapet

– Hvordan var det for en jordnær forfatter å kle seg i finstasen til middag på Slottet?

– Kong Harald og Dronning Sonja er det beste vertsskapet som tenkes kan. Sammen med dem føler alle seg vel. Slottsmiddagen ble en trygg og varm opplevelse; overraskende nært og familiært.

– Og du er monarkist?

– Ja, og jeg er ikke mindre monarkist etter middagen på Slottet. Båndene mellom Norge og England fascinerer.

Lars Mytting fikk ikke anledning til å snakke med noen av de kongelige.

– Jeg fikk ikke anledning å snakke med noen av de kongelige. Men jeg har møtt det norske kongeparet ved en tidligere anledning og snakket med dem om bøkene. Det var uansett en stor ære å være til stede, understreker Lars Mytting.

Artikkeltags