Bygger stavkirke på Lia gård

OMFATTENDE JOBB: Sigmund Bø t.v. er glad for at Odd Egil Moen (71) har tatt på seg jobben med å bygge stavkirke på Lia. Her står de ved en sentral konstruksjon i taket kirkerommet. (Foto: Tore Sandberg)

OMFATTENDE JOBB: Sigmund Bø t.v. er glad for at Odd Egil Moen (71) har tatt på seg jobben med å bygge stavkirke på Lia. Her står de ved en sentral konstruksjon i taket kirkerommet. (Foto: Tore Sandberg)

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

I løpet av over 30 år har det vært en enorm utbygging på Lia gård. Nå skal retreatsenteret med storstilt utsikt over Storsjøen i Rendalen også få egen stavkirke.

DEL

Vertskapet ved Lia gård, Ingeborg Solum og Sigmund Bø ser stadig nye muligheter for utvidelser. Nå reguleres ytterligere et område i Sørlia, cirka 1 km sør for dagens bebyggelse. Der er det også planen at stavkirken skal ligge.

– Vi satte i gang reguleringsplanarbeidet med tanke på framtida og nye muligheter. Planen er at vi selv skal bygge oss et hus i Sørlia. I tillegg ser vi for oss et pilegrimstun – og en stavkirke, forteller Sigmund Bø.

Del på Facebook

Spenstig prosjekt

Han innrømmer at byggingen av en stavkirke er et enormt prosjekt. Selve kirkerommet vil bli på cirka 75 kvadratmeter.

– Man kan jo lure selv hvorfor man går i gang med noe sånt. Det er kanskje litt galskap i det, men det gjør det også litt morsomt, smiler Bø.

Han har overlatt selve byggingen og oppføringen av stavkirken til Odd Egil Moen (71), opprinnelig rendøl som er bosatt på Sunnmøre. Han trengte ikke lang betenkningstid da henvendelsen kom fra Sigmund Bø.

– Det er fantastisk for en som har jobbet med tre hele livet å få bygge en stavkirke. Det er selve kronen på verket. Dette har vært en drøm for meg hele livet, sier en entusiastisk 71-åring.

Tømmeret til stavkirken ble tatt ut av skogen rundt Lia for tre år siden. Nå er Moen godt i gang med å skjære til stokker og sette sammen kirkebygget seksjonsvis. Han gjør alt arbeid selv, også utskjæringer.

– Jeg har jobbet en del med prosjektet hjemme på Sunnmøre i vinter. Det skal blant annet være utskjæringer av Andreaskorset. Noe av inspirasjonen har jeg hentet fra Lomen stavkirke i Vestre Slidre, forteller Odd Egil Moen, som lover at stavkirken vil bli meget vakker.

Fred og ro

Hvis det går som han og Sigmund Bø håper, vil kirkebygget bli reist neste år.

– Men det vil fortsatt gjenstå mye arbeid slik at det neppe blir innvielse før i 2013/2014, sier Sigmund Bø.

Stavkirken vil bli et nytt, flott tilskudd til en fra før omfattende og vakker bebyggelse på Lia Gård. Bare selve bygningskomplekset for selve retreatsenteret rommer cirka 2000 kvadratmeter. Lia har også en økumenisk vigslet kirke fra før.

Virksomheten på Lia gård har vokst i takt med utbyggingen. Med nærmere 9.000 gjestedøgn årlig er det også en betydelig overnattingsbedrift.

– 25 gjester hvert eneste døgn året igjennom er egentlig ganske mye. Vi har gjester som kommer tilbake år etter år, og vi opplever også at stadig flere utlendinger kommer hit, forteller Sigmund Bø.

Lia gård markedsfører seg blant annet som en «bebodd rasteplass». Retreatsenteret tilbyr et opphold fjernt fra stress og mas.

– Naturen her er fantastisk, og stillheten, roen og freden er en viktig del av konseptet, sammen med et kristent innhold. Mange tror at vi er et behandlingssted, men det er helt vanlige folk som kommer hit, forteller Sigmund Bø.

Artikkeltags