Fant paradis på jord - i Stor-Elvdal

NYTER NATUREN: Madeleine Hopman og Gerard Maat stortrives i landlige omgivelser i Stor-Elvdal. Madeleine drømmer om å bygge eget verksted til sine hobbyer som er maling og leirearbeid, og kanskje kunne holde kurs etter hvert. Gerard har selvlaged drivhus på den romslige tomta.

NYTER NATUREN: Madeleine Hopman og Gerard Maat stortrives i landlige omgivelser i Stor-Elvdal. Madeleine drømmer om å bygge eget verksted til sine hobbyer som er maling og leirearbeid, og kanskje kunne holde kurs etter hvert. Gerard har selvlaged drivhus på den romslige tomta. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ekteparet Madeleine Hopman og Gerard Maat har bodd i Stor-Elvdal i to år, og nyter hvert sekund.

DEL

Historien begynner i 2004 med at Madeleine Hopman og Gerard Maat hadde lyst til å dra på ferie til Skandinavia. Tilfeldigvis falt valget på Stavanger og da var det gjort:

– Vi forelsket oss helt i Norge, smiler ekteparet.

Flytteplaner

Paret hadde allerede planer om å flytte utenlands som pensjonister, og da til Frankrike. Men destinasjonen ble nå endret, og paret hadde lyst til å flytte med en gang.

–Helst i morgen, ler Madeleine. Hun jobbet som kommunikasjonsrådgiver i Nederland, og Gerard som personalsjef. Men etter ferieturen til Norge begynte planleggingen av en ny tilværelse i landet de falt så pladask for. Og tilfeldighetene rådet igjen:

– Vi fant et hus på nett, og forelsket oss også i det med en gang vi fikk se det, smiler Madeleine.

Og huset, det lå i Stor-Elvdal.

Feriehus i starten

Etter å ha vurdert å starte egen bedrift i Norge, ble de enige om å vente med flyttingen til Gerard kunne gå av med tidlig pensjon, og bruke huset som feriehus i mellomtiden.

Ferieturene gjorde paret bedre kjent med naboer og omgivelser, og de gledet seg enda mer til å kunne leve drømmen på heltid.

Snørik velkomst

I april 2012 flyttet Madeleine, Gerard og katten Pluis for godt.

– Det var snøstorm da vi kom, mimrer Madeleine. Naboen hadde bygd en snømann som holdt et skilt med teksten: «Velkommen hjem» i nederlandsk oransje farge.

– Ja, den var så fin, selv om hodet hadde blåst av, ler Gerard.

Nyter livet

Og de har ikke angret en dag.

– Vi trives så godt at vi aldri vil flytte tilbake, sier paret.

I Nederland bodde de like utenfor Amsterdam, 10 kilometer fra flyplassen.

– Det er så mye stress i Nederland, det er hovedgrunnen til at vi flyttet, sier Madeleine.

Mange mennesker, bil- og flytrafikk, lyd og en opplevelse av altfor høyt tempo, gjør at paret nå nyter tilværelsen i skogkanten i Stor-Elvdal.

– Den største forskjellen er naturen, omgivelsene og roen, sier Gerard ettertenksomt.

– Ja, levemåten: rolig, tålmodig og vennlig, fortsetter Madeleine.

– Her er det godt: vinden i trærne, fuglene som snakker sammen, det er den største glede, smiler Gerard, og legger til: vi har besøk av både elg, rådyr og rev. Og en dag sto det plutselig en ku i garasjen!

Familiebesøk

Gerard har to sønner og fire barnebarn i Nederland, og Madeleine har to søsken og en far der som de besøker innimellom. Og paret forteller at takket være Skype har de nesten hyppigere kontakt nå enn da alle var i samme land!

Engasjerte

– Østerdølene er vennlige og åpne, og trenger ofte litt betenkningstid, ler Madeleine. Det har absolutt vært lett å få venner her. Jeg tror det er viktig å presentere seg selv, være åpen og vise sårbarhet. Det du gir for du tilbake, fortsetter hun ettertenksomt.

Og paret har engasjert seg i nærmiljøet. Gerard tok kontakt med Frivilligsentralen og hjelper til med bl.a. middagskjøring. Madeleine jobber på biblioteket på Midt-Østerdal videregående skole, og er ellers aktiv i Mikaelskoret og sitter i mart'nsstyret på Koppang.

– I fjor arrangerte vi St. Hans-feiring her, sier Madeleine. Vi inviterte de andre nederlenderne her i kommunen som vi nå har blitt kjent med, og alle måtte invitere med seg norske venner, beretter hun videre. Vi ble 24 stykker, og vi koste oss til sent på kveld, mimrer de to.

Norske tradisjoner

Norske og tradisjonelle retter er utprøvd. Gerard liker å kokkelere, og har prøvd seg på både elghakk og fårikål.

Paret trekker fram 17. mai-feiringen som annerledes og spesiell.

– Alle pynter seg, vifter med flagget – den stoltheten av landet og tradisjonene, sier Madeleine. Nederlands Kongedag blir ikke feiret på samme måten, sier paret.

Men den artigste tradisjonen de har støtt på er besøket av julebukker!

– Det var så fint, stråler Madeleine.

Artikkeltags