Hærens hurtige reaksjonsstyrke feirer 10-årsjubileum

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Telemark Bataljons jubileumsforestilling i Regionfelt Østlandet i Åmot var av den kraftige sorten.

DEL

Hærens hurtige reaksjonsstyrke, der Telemark bataljon er selve kjernen, feirer i år 10-årsjubileum, noe som ble behørig markert i Rena leir og Regionfelt Østlandet torsdag.

Gjester fra fjern og nær ble kjørt inn til Tørråsen for å overvære en komprimert kampsituasjon, der både stridsvogner, F16-fly og helikoptere deltok.

De fikk en oppvisning i hvordan en moderne, militær landoperasjon gjennomføres.
Blant gjestene var Olov Grøtting (Sp) fra Alvdal. Hun møter på Stortinget mens Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) har pappapermisjon.

Hun sitter i utenriks- og forsvarskomiteen, og hun understreker viktigheten av Rena leir, både for Hedmark og ikke minst for Telemark bataljon. Også komiteleder Ine Marie Eriksen Søreide (H) var til stede.

– Aktiviteten her viser viktigheten av å kunne øve på alt i samme område, sier hun.

Har nesten alt

Oberstløytnant Lars Lervik er sjef for Telemark bataljon.

– Her i Åmot har vi alt vi kan ønske oss, kanskje bortsett fra en kystlinje. Vi har en moderne leir, og et stort skyte- og øvingsfelt, noe som er helt nødvendig for Telemark bataljon, sier han.

Generalmajor Per Sverre Opedal, som er sjef for Hæren, omtaler Rena leir og Regionfelt Østlandet som et enestående klasserom.Han påpeker også at Telemark bataljon er i ferd med å bli kraftig modernisert.

Digitalisert

– Siden november har det foregått en digitalisering av bataljonen. Man trenger for eksempel ikke å bruke tid på å finne ut hvor folk er lenger. Dette kalles et nettverksbasert forsvar. I utgangspunktet var det en prøveordning, nå er det ingen veg tilbake, fastslår han.

Som Lars Lervik, sjefen for bataljonen sa det, sammenlignet med for 10 år siden, er sko og ullsokker det eneste utstyret fra den gangen som fortsatt er i bruk. Han ga også svaret på hva Norge har fått igjen for satsingen på Telemark bataljon:

– En enhet som er klar til innsats hjemme eller ute hele tiden!

Artikkeltags