Et trafikkskilt skal varsle om fare, gi påbud eller forbud og ellers informere om vegen definert etter normene i skilthåndboka til Statens vegvesen.

Del på facebook

Les også: Fargerike elggevir ingen aprilspøk

Skilt som har falt utenfor disse kategoriene, for eksempel opplysninger om virksomheter langs vegen, er måttet fjernes. Begrunnelsen kan være trafikksikkerhet, fordi det drar oppmerksomheten vekk fra vegen.

Langs riksveg 3 i Stor-Elvdal er det satt opp sju fargerike elggevir. Til sammen skal det settes opp 100.

Kan ikke elggevirene dra oppmerksomheten vekk fra vegen og dermed være trafikkfarlig?

– Det er ment å være tatt høyde for trafikkfarlighet. De er såpass store, to meter brede, at de synes i god tid. Da regner vi med at sjåføren er «ferdig» med å se på dem at vedkommende ikke behøver å følge dem med blikket da de passeres, sier Aud Riseng, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Kunst

Gevirene er boltet fast høyt på trær som står utenfor den trafikkfarlige sonen ved for eksempel utforkjøring.

Har standarden for skilt endret seg i Statens vegvesen?

– Nei, dette er ikke skilt, det er kunst. Og den har ikke til hensikt å selge noe, de er ikke kommersielle. Men de skal berge liv, sier Riseng.

Akkurat som Lærdalstunnelen, hvor liknende er prøvd, er også Østerdalen en monoton vegstrekning, og fare for å sovne bak rattet er der.

De siste årene er i gjennomsnitt fem mennesker omkommet, åtte blitt hardt skadd og 55 lettere skadd på rv. 3.

Det er langt flere utforkjøringsulykker og møteulykker her enn på andre tilsvarende veger, skriver etatsavisen Vegen og vi. Derfor ville Statens vegvesen gjøre noe med vegen.

Redde liv

– Dette er et forskning- og utviklingsprosjekt på nær en million kroner som skal få folk til å våkne og som har fokus på trafikksikkerhet. Når man kjører på monotone strekninger, er det behov for stimuli. Ikke bare for sjåføren, men for hele familien. Kanskje kan spørsmål fra baksetet om disse elggevirene være med og skape en diskusjon og økt oppmerksomhet på elgfaren langs vegen, sier Riseng.

Det kan se ut som om Statens vegvesen kan sette opp «skilt» når det passer dere, mens annen type skilting som plakater og reklame forbys?

– Disse gevirene gagner ikke Statens vegvesen, men folks sikkerhet. Vi prøver å redde liv, sier Aud Riseng.