Klikk på bildeslide over for å se flere bilder fra Åmot-elevenes Nobel-dag.

Nobels fredspris deles ut i morgen – uten at årets prisvinner, Liu Xiaobo, er til stede. Det legger ingen demper på elvenes innsats.

Se elevens egne videointervjuer med Nobelkomiteens leder, Torbjørn Jagland, og tidligere utenriksminister, Knut Vollebæk, nedover i saken.

22 elever deltar

– Vi er i full sving allerede. Vi kom i går morges og skal være i Oslo fram til søndag, sier Hjermstad.

Totalt er 22 elever fra Åmot ungdomsskole i sving under årets prisutdeling. Elevene er i Oslo i to puljer. Første pulje kom i går og skal være i Oslo fram til fredag kveld. Den andre kommer i morgen tidlig og dekker utdelingen fram til og med søndag. Alt stoffet elevene produserer, publiseres på Ungdomsavisa.no, som er et samarbeidsprosjekt mellom Avis i skolen og Skolenettet.

– I dag skal vi blant annet på pressekonferanse på Nobelinstituttet, samt at vi skal dekke en demonstrasjon, i regi av Amnesty International, utenfor den kinesiske ambassaden. I morgen er den virkelig store dagen, med selve prisutdelingen og alt som skjer rundt den, forteller han.

– Noen har vært med før

Så langt har elvene blant annet fått et videointervju med Nobelkomiteens leder, Torbjørn Jagland.

Saken fortsetter under videoen

– Noen av elevene har vært med på dette før, mens noen er helt ferske. Halvparten av elevene er åttendeklassinger, mens de øvrige er niendeklassinger. De klarer seg veldig bra og er veldig flinke. De har imponert allerede, skryter Hjermstad og viser til intervjuet med nettopp Jagland.

Det er tiende året på rad at Åmot ungdomsskole følger utdelingen av Nobels fredspris tett på.

– For elleve år siden var det noen elever som spurte om de kunne reise innover til Oslo for å dekke Nobelkonserten. De skulle til Oslo uansett og de fikk lov til å gjøre det. Produktet de leverte var så bra at vi tenkte at det kunne gjøres mer ut av det. Så har vi altså gjort siden 2001, sier Hjermstad tydelig stolt over det elevene hans får til.