Gå til sidens hovedinnhold

Frykter skadet og farlig bjørn etter påkjørsel på riksveg 3

Artikkelen er over 9 år gammel

Like over midnatt natt til torsdag ble en bjørn påkjørt på riksveg 3 mellom Hanestad og Atna. Politiet sier at en skadet bjørn kan være skummel å ha med å gjøre.

Hedmark er ett av de største bjørnefylkene i landet. Av de totalt 151 bjørnene som ble registrert i Norge i 2011, oppholdt 38 av dem seg i Hedmark.

Det gjør fylket til det nest største bjørnefylket i landet, bare slått av Finnmark med sine 46 dyr.

Det var klokken 00.14 natt til torsdag at en bjørn ble påkjørt av en personbil på riksveg 3 på strekningen mellom Hanestad og Atna.

Sjåføren av bilen krasjet nesten med en elg, minutter før kollisjonen med bjørnen var et faktum.

Dette var ukjent informasjon for politiet, da Østlendingen var i kontakt med operasjonssentralen på Hamar like over klokken 09.00.

Les også: Politiloggen torsdag 16. august

Hedmarking uskadet fra sammenstøtet

Sjåføren av ulykkesbilen er ifølge politiet en hedmarking, men er etter det Østlendingen forstår ikke bosatt i området ulykken skjedde.

Operasjonsleder Trond Langeland Sulen ved Hedmark politidistrikt sier til Østlendingen at ingen personer kom fysisk til skade i sammenstøtet, men at bilen ble påført store materielle skader.

– Bjørnen fikk seg en skikkelig smell. Bilens frontlykt ble knust og det oppsto en del skader på karosseriet, sier han.

Den påkjørte bjørnen forsvant fra stedet.

Potensielt farlig bjørn

I bilen skal sjåføren ha hatt med seg tre passasjerer og alle sammen observerte bjørnen i forkant av påkjørselen.

Bilen var – til tross for skadene – kjørbar etter sammenstøtet med bjørnen og de fire kunne derfor kjøre videre.

Klokken 05.00 tidlig torsdag morgen rykket det kommunale skadefellingslaget ut for å søke etter den antatt skadde bjørnen.

– En skadeskutt bjørn kan potensielt være farlig for folk. Frykter man tilsvarende etter denne påkjørselen?

– Ja. Det er jo nettopp derfor det er sendt ut et lag for å spore på bjørnen. En bjørn kan være skummel for folk hvis den blir skadet på denne måten, sier operasjonslederen.

Blodspor etter bjørnen

Da Østlendingen var i kontakt med politiet ved halv åttetiden torsdag morgen, hadde ikke fellingslaget kommet i kontakt med bjørnen.

Det bor ikke mange personer i det aktuelle området, men politiet ber likevel folk om å være på vakt.

– Vi skal ikke krisemaksimere situasjonen, men bjørner kan forflytte seg, sier han.

Rovviltkonsulent i Rendalen, Svein Erik Bjørke, sier til Østlendingen mandag morgen at de så langt har funnet blodspor etter bjørnen.

Dette sporet indikerer ifølge rovviltkonsulenten at bjørnen er hardt skadet – og potensielt farlig hvis den kommer i kontakt med folk.

– Vi har funnet blod i vegbanen der bjørnen ble påkjørt. Det lukter vondt av blodet, noe som indikerer at blodet har kommet ut «bakvegen» på bjørnen. Det indikerer igjen at noe kan ha blitt sprengt i magen på bjørnen, sier Bjørke.

Tror bjørnen ligger rolig

Han er i likhet med politiet klar på at en skadet bjørn kan være svært farlig for folk. Han understreker at man likevel neppe har noe å frykte nå, selv om man alltid skal være på vakt i slike situasjoner.

– Hvis bjørnen er så hardt skadet som vi regner med, har den nok lagt seg ned – så lenge ingen har forfulgt den. Får den være i fred, blir den nok liggende i nærheten av der påkjørselen fant sted. Hvis skaden den ble påført får lege seg litt, kan den nok komme i nærheten av folk igjen, men i første omgang tror jeg ikke det vil skje, sier Bjørke til Østlendingen.

Torsdag morgen ba fellingslaget i Rendalen om bistand fra en hund på Tynset i søket etter bjørnen. Denne er ventet å ankomme søkeområdet mellom Hanestad og Atna ved nitiden torsdag formiddag.

– Da vil vi søke etter bjørnen med løshund. Før det blir gjort vet vi ikke så mye mer, sier Bjørke.

Les også: Politiloggen torsdag 16. august

Vet du noe om saken?
Tips Østlendingen på telefon 917 94 940.

Kommentarer til denne saken