Rovdyrvernere føler seg uglesett i Åmot

FULLT MULIG: Både t.v. Ole Gustav Narud (Sp) og ordfører Espen André Kristiansen (Ap) mener det er fullt mulig for folk på alle sider i rovdyrkonflikten å engasjere seg i Åmot.

FULLT MULIG: Både t.v. Ole Gustav Narud (Sp) og ordfører Espen André Kristiansen (Ap) mener det er fullt mulig for folk på alle sider i rovdyrkonflikten å engasjere seg i Åmot. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Åmot-ordfører Espen André Kristiansen (Ap) slår fast at det er uakseptabelt med trusler og sjikane i rovdyrdebatten, og at det skal være rom for alle typer meninger om rovdyr i Åmot.

DEL

I Østlendingen fredag fortalte rovdyrverner Kari Wenche Fossum fra Åsta Øst at noen hadde avfyrt et skudd utenfor huset hennes en novembernatt for to år siden.

Hun tror noen ville skremme henne på grunn av engasjementet hun har for ulv og andre rovdyr.

Ved årsskiftet trakk Fossum seg fra lokalpolitikken. Hun var tidligere styremedlem i Åmot Frp, men fant det vanskelig å fortsette på grunn av holdningen hun møtte.

LES OGSÅ:

Trusler og frykt

Også andre kilder Østlendingen har snakket med opplyser at det oppleves som svært vanskelig å engasjere seg i Åmot om man er rovdyrvennlig.

Det fører til trusler, frykt, motarbeiding, og at man blir uglesett.

Fossum sier til Østlendingen at hun etter oppslaget fredag har fått henvendelser fra folk som er glade for at hun har stått fram med denne problematikken.

Spesiell situasjon

Åmot ligger i ulvesonen, og ordfører Kristiansen er klar over at det er svært ulike oppfatninger om ulv i Åmot.

– Situasjonen i Åmot er spesiell med tanke på ulvesonen. Rovdyr er sannsynligvis noe vi må lære oss å leve med. Konsekvensen det har for bønder med utmarksbeite gjør ikke debatten enklere. Vi kan uansett ikke akseptere at folk truer hverandre, uttaler Kristiansen.

– Vi skal ta alle trusler på alvor, men jeg har ikke oppfattet at det er mye av dette, sier han.

Synd

Tidligere ordfører Ole Gustav Narud (Sp) tilhører et parti med en klar holdning mot ulv.

– For meg er det ikke noe problem om andre, som Fossum, mener det motsatte. Alle synspunkter er representert i Åmot. Hvis noen synes det er vanskelig å ha et bestemt standpunkt, er det synd, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det, uttaler Narud.

Han omtaler rovdyrkonflikten i Åmot som polariserende.

– Det er noen som mener sterkt på begge sider, men jeg oppfatter ikke det som noe problem i det hele tatt, sier han.

Kommunestyrerepresentant og leder av kontrollutvalget Tore Haugen (SV) tilhører et parti som er for vern av rovdyr. Han sier han ikke har opplevd noe ubehag av den grunn.

– Samtidig er jeg ikke helt på linje med partiet når det gjelder rovdyr. Jeg er ikke så opptatt av rovdyrvern, og det er ikke noen sak jeg fronter, sier Haugen, som legger til:

– Rovdyrkonflikten er en utfordring for begge sider. Det er ingen tvil om det.

– Synd for debatten

Sps Trygve Slagsvold Vedum er av de politikerne som klarest har uttrykt sin motstand mot ulv.

Men han er ikke med på at hans deltakelse i debatten har vært med på å skape unødvendig sterke fronter.

Statsråden mener det er synd at trusler blir brukt i den opphetede rovdyrpolitikken og at mennesker skremmes fra å komme med sine legitime standpunkter.

– Rovdyrpolitikken skaper mye frustrasjon, men den må finne sitt utløp gjennom ord og ikke handlinger. Jeg har også fått mye usaklig sinne mot meg av ymse slag uten at jeg vil gå nærmere inn på det, sier Slagsvold Vedum.

Sp-politikeren sier at det er når debatten har handlet om rovdyr, pels eller slanger at det har kokt over for enkelte. Han tror et generelt sinne mot politi eller myndigheter er årsaken til overtrampene.

– Jeg har sagt klart hva jeg mener om ulv. Den bør bort. Som politiker er det viktig å si klart hvor man står i en sak slik at folk forstår. Og det skal sjølsagt være mulig i et demokrati, sier Trygve Slagsvold Vedum.

LES OGSÅ:

Artikkeltags