Skadeskjøt ulv, jegeren er anmeldt til politiet

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ved 17-tiden søndag ettermiddag ble en ulv påskutt i Åmot. Søket etter det antatt skadde dyret fortsetter i dag. Mandag formiddag kom i tillegg meldingen om at jegeren er anmeldt til politiet.

DEL

Rådgiver ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, Håkon Berg Sundet, sier til Østlendingen mandag at det er brakt på det rene at ulven faktisk ble truffet og skadet av skuddet..

– Det ble funnet både blod og pels på skuddplassen søndag ettermiddag. Vi vet derfor at ulven ble truffet, men ikke hvor hardt skadet den ble, sier Sundet.

Jaktlaget som skjøt på ulven startet umiddelbart søk etter den antatt skadde ulven, men uten at det ga resultat.

– Det ble fort mørkt, etter at skuddet falt, forklarer Sundet.

I dag har jaktlaget i Åmot fått bistand fra Statens naturoppsyn (SNO).

– De er i dag ute sammen med jegerne for å gjøre søk etter ulven. Så langt vi vet er dette søket så langt resultatløst, sier Sundet klokken 10.00 mandag formiddag.

Den påskutte ulven i Åmot ble søndag ettermiddag trukket fra på den totale kvoten som kan felles. Dermed står det igjen kun en ulv på den totale kvoten, hvor fire dyr som kan felles.

Norges Miljøvernforbund har mandag anmeldt jegeren som skjøt på ulven til politiet. Vedkommende er anmeldt til politiet for brudd på vilt- og dyrevelferdsloven.

– Dette er andre gang at ulv skadeskytes i Østerdalen under årets lisensjakt på ulv. I begge tilfeller er ulvene påskutt av elgjegere på elgjakt. Norges Miljøvernforbund fastholder at elgjegere synes å være så «skyte-/drapskåte» at tanken på at «viltet ikke skal utsettes for unødige lidelser», bevisst overses eller ignoreres. Alternativet er at jegeren har så dårlige kvalifikasjoner at han ikke burde ha rett til å drive lisensjakt på ulv overhode, skriver Miljøvernforbundets jurist og saksbehandler Jon Bakke i sin anmeldelse til politiet.

NOAH for dyrs rettigheter, reagerer også sterkt på at enda en ulv ble skadeskutt.

Organisasjonen ber nå Miljøvernministeren om å stoppe ulvejakta av dyrevernhensyn.
 
– Skadeskytingen som hittill har funnet sted vitner om at skuddene sitter løst, og at det skytes mot dyr i situasjoner der det ikke burde vært skutt. Dette må få konsekvenser, og det å fortsette jakten uten at disse dyrene gjøres rede for, burde ikke ses på som akseptabelt av departementet, sier Siri Martinsen i NOAH i en pressemelding.
 
NOAH mener det er behov for strenge reaksjoner etter skadeskytingene:
 
– To skadeskutte ulver av totalt tre påskutte viser at denne jakta åpner for alvorlige lidelser for dyrene og bør stoppes. Skadeskytingene bør også få konsekvenser for de som har utført dem, og forholdene rundt bør undersøkes, sier Martinsen.
 

Onsdag i forrige uke ble det felt en hannulv i Engerdal, mens det søndag 7. oktober ble skutt en ulv i Stor-Elvdal.

LES OGSÅ:

Artikkeltags