Trolig lite tap til rovdyr

SANKING: Tormod Skramstad (til høyre) har begynt arbeidet med å sanke inn sauer fra utmarka. Nå skal de innenfor rovdyrsikrede gjerder.

SANKING: Tormod Skramstad (til høyre) har begynt arbeidet med å sanke inn sauer fra utmarka. Nå skal de innenfor rovdyrsikrede gjerder. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tormod Skramstad i Åsbygda i Åmot gir gjeteren sin mye av æren for at sesongen har gått bra så langt.

DEL

Rovdyrgjerdene fungerer. Tormod Skramstad som eier rundt 1.500 sauer og som slipper dem på utmarksbeite i Åmot vestfjell, er i ferd med å sanke inn sau for så å slippe dem innenfor rovdyrsikre gjerder. Med naboens innhegninger, omfatter de nesten 1.000 mål.

– Vi sanker tidlig for å redusere tapene, det har vi gjort i mange år og det får vi kompensasjon for. Normalt skulle sauene vært sanket inn en måned senere, men vi gjør det sånn. Rovdyra skal være mest aktive om høsten, ifølge Fylkesmannen, sier Skramstad.

Med naboens sauer, er det nærmere 2.000 dyr som kommer til å gå innenfor gjerdene i vestfjellene. Naboene samarbeider om sankingen. Beitelaget har dessuten hyret en gjeter gjennom hele sommeren.

Dette er Jørn Hagebakken.

– Jørn har oversikt, han følger med på tegn i skogen, ser om det har vært rovdyrangrep og så videre. Fylkesmannen er med på å finansiere det.

Hver 5. tikke i besetningen har bjelle med radiosender.

Det er flere steder Skramstad og nabo Britt Øylien samler dyra om høsten. Det ene er Holesetra der sauene har 500 mål å beite på. Med gjeterhunden Hemp går arbeidet greit.

Sauebonden er relativt tilfreds med samarbeidet med Staten:

– Jeg skal ikke si at Fylkesmannen ikke gjør det de kan for å hjelpe oss, men de gjør det på sin måte. Det er litt gi og ta. Du får en viss pott med penger, resten må du ta sjøl.

Artikkeltags