Gå til sidens hovedinnhold

Taper 345 millioner

● Jubel i Åmot og Trysil etter at departementet ga konsesjon til Raskiftet vindkraftverk. ● Skuffelse i Engerdal over Kvitvola-nei

Artikkelen er over 5 år gammel

Ja til Raskiftet vindkraftverk gir Åmot og Trysil store inntekter. Engerdal taper 345 millioner på Kvitvola-avslaget.

Olje- og energidepartementet har bestemt seg: Raskiftet vindkraftverk i Trysil og Åmot får konsesjon, mens det ble nei til Kvitvola vindkraftverk i Engerdal.

Mens ordførerne Espen A. Kristiansen (Ap) i Åmot og Ole Martin Norderhaug (Ap) i Trysil jubler over den positive Raskiftet-avgjørelsen, er det misnøye i Engerdal.

345 millioner glipper

– Vedtaket er ikke i tråd med kommunestyrets holdning. Det blir viktig å diskutere måter Engerdal kan kompenseres på når det ikke gis tillatelse til å benytte de ikke-vernede områdene i kommunen til næringsutvikling, skriver Engerdal-ordfører Lars Erik Hyllvang (Sp) i en pressemelding.

– Dette var veldig synd, men vi må bare forholde oss til vedtaket, sier varaordfører Gunveig E. Eggen (H). Dersom Kvitvola-utbyggingen hadde blitt en realitet, ville Engerdal kunne ha fått over 13 millioner kroner årlig i 25 år, inntil 345 millioner kroner totalt, i henhold til en avtale som var framforhandlet med Austri Vind.

 

Årsaken til at departementet gjorde om det opprinnelig positive vedtaket fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), var hensynet til natur, friluftsliv og reiseliv.

For et drøyt år siden var det også reell frykt i Åmot og Trysil for å gå glipp av vindkraftpenger, nærmere bestemt 250 millioner kroner over 25 år. Da kom Forsvaret med en innsigelse mot Raskiftet-utbyggingen av hensyn til flybruken over Regionfelt Østlandet. Trysil-ordfører Norderhaug sa at innsigelsen slo ned som en bombe, mens Åmot-ordfører Kristiansen omtalte den som uhørt. En forutsetning for konsesjonen som nå er gitt, er at det tas hensyn til Forsvarets interesser. Videre må vindkraftverket utstyres med et radarstyrt lysvarslingsanlegg for å redusere negativ lyseksponering for bebyggelsen i området.

Les også: Vindkraft: Ja til Raskiftet, nei til Kvitvola

Les også: – Frykter å tape 250 millioner kroner

Les også: – Må ivareta Forsvaret

30 vindturbiner

Ola Børke, daglig leder i Austri Vind, sier det etter planen skal settes opp 30 vindturbiner på Raskiftet. I løpet av høsten skal vindparken prosjekteres, slik at eierne av Austri Vind (Eidsiva Energi og Gudbrandsdal Energi) kan ta endelig stilling til investeringen ved juletider. Børke sier det vil være uproblematisk å imøtekomme de kravene Forsvaret har til utbyggingen. Også i Austri Vind er det skuffelse over at Kvitvola-utbyggingen ikke blir noe av. Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener derimot at Kvitvola-avslaget er svært gledelig:

 

– Utbyggingen ville hatt for store konsekvenser for naturrikdommen i området, samt for Kvitvolas særegne landskap. Samtidig registrerer vi med sorg at Raskiftet får konsesjon. Vi mener at miljøkonsekvensene er minst like store på Raskiftet som Kvitvola.

 

Kommentarer til denne saken