250.000 til solcellepanel

LAGER STRØM: For ett og et halvt år siden ble det montert solceller på rådhustaket i Tynset. Fra venstre ordfører Bersvend Salbu, avdelingsingeniør Hilde Aanes, Ingvar Brohaug i Nord-Østerdal kraftlag og Svein Magne Storaas fra teknisk etat i Tynset. (Foto: Tore R Steien)

LAGER STRØM: For ett og et halvt år siden ble det montert solceller på rådhustaket i Tynset. Fra venstre ordfører Bersvend Salbu, avdelingsingeniør Hilde Aanes, Ingvar Brohaug i Nord-Østerdal kraftlag og Svein Magne Storaas fra teknisk etat i Tynset. (Foto: Tore R Steien)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Rådmannen i Tynset foreslår at kommunen setter av en pott på 250.000 kroner til å gi fem innbyggere inntil 50.000 kroner hver for å montere solcellepaneler på huset sitt.

DEL

Fra før av finnes det et statlig tilskudd til solceller, hvor Enova kan bidra med et tilskudd på inntil 28.750 kroner per bolig. Men det er ikke mulig å motta støtte både fra Enova og kommunen.

– Kommunens tilskudd blir da litt bedre enn Enovas, men forskjellen er at det brukes kommunale midler og ikke statlige, forklarer saksbehandler Bernt Robert Hansen.

Gjennomsnittsprisen på et middels stort solcelleanlegg på 30 til 40 kvadratmeter som leverer 5.200 kWh per år er anslått til 100.000 kroner.

En fjerdedel

– Da har du likevel ikke dekket opp mer enn en fjerdedel av energibehovet, sier Hansen, som påpeker at dagens lave strømpriser krever en stor pott idealisme for å montere solcellepaneler.

I kommunestyremøtet den 6. oktober skal politikerne ta stilling til om kommunen skal innføre et nytt solcelletilskudd.

– Tilskuddet begrenses til maksimalt 50 prosent, eller kroner 50.000 kroner av totalkostnad i hvert enkelt prosjekt, heter det i forslaget til vedtak. Beløpet skal dekkes av næringsfondet.

– Dersom fem husstander i Tynset kommune får solcelleanlegg er dette kanskje nok til at flere vil kjøpe slike anlegg selv om de da må benytte seg av Enovas støtteordning som ligger på et litt lavere nivå, skriver kommunen i sin saksvurdering.

Prøves på rådhuset

For ett og et halvt år siden ble det montert to solcellepaneler på taket av rådhuset. Panelene leverer strøm direkte inn til rådhuset, og bidrar til å redusere kommunens totale strømforbruk. I 2014 ble det totalt produsert 435 kW/t med de to panelene på rådhustaket.

– I august fikk vi 14 dager med strålende vær, og satte produksjonsrekord med over 70 kWh på en måned, skriver kommunen i saksvurderingen.

Kommunen vil også jobbe for å informere innbyggerne om de ulike støtteordningen som Enova har til private, til blant annet vannbåren varme, balansert ventilasjon, solceller, varmegjenvinning av gråvann, solfanger, avtrekksvarmepumpe, fjerning av oljekjel og tank, fjerning av oljekamin og tank og varmestyringssystem.

Artikkeltags