Gå til sidens hovedinnhold

Fluefiske til glede – og irritasjon

Artikkelen er over 9 år gammel

En tilreisende fluefisker jubler over ørreten i håven. Men fisken skal ikke bli mat. Den blir fotografert i hendene til den lykkelige fisker før den hukes av kroken og slippes ut i elva.

18 kilometer av elva Grimsa i Folldal har blitt reservert for fluefiskere som vil fange storfisk de aldri får spise.

Fisk under 35 centimeter og over 40 centimeter må settes ut i elva igjen, og kortkjøperen får avlive kun én fisk per døgn.

De strenge fiskereglene skremmer imidlertid ikke de tilreisende fluefiskerne, som primært er ute etter minneverdige opplevelser og derfor ikke tar det så tungt om storfangsten aldri havner på matfatet.

Les også: – Nødvendig grep, Bekymret for allemannsrett

Fluefiskesonen i Grimsa er innlemmet i et eksklusivt selskap av elvestrekninger i Fjellregionen, som markedsføres gjennom fisketurismeprosjektet Fishspot.

Dette er attraktive fjellelver der fluefiskerne garanteres at de slipper å konkurrere med mark- og slukfiskere.

Fishspot startet opp januar 2010 etter initiativ fra rettighetshavere i regionen.

Prosjektet er finansiert av Innovasjon Norge, Hedmark fylkeskommune og Fylkesmannen i Hedmark.

I tillegg bidrar tiltakskommunene Tynset, Tolga, Os og Rendalen.

Ikke bare begeistring

Tiltaket vekker imidlertid ikke bare begeistring på lokalt hold.

Østlendingen har intervjuet lokale sportsfiskere, fiskekortselgere og tillitspersoner i lokale foreninger som mener at fluesonen betyr en forringelse av allemannsretten.

Flere gir uttrykk for at Fishspot ekskluderer lokale entusiaster fra å fiske i elva med mer tradisjonelle fangstmetoder som mark, sluk og spinner.

Men temaet er åpenbart kontroversielt ettersom flere av de vi har intervjuet vegrer seg mot å bli sitert på hva de mener om saken.

Les også: – Nødvendig grep, Bekymret for allemannsrett

Interessemotsetningene har skapt en ulmende skepsis som hittil ikke har kommet til overflaten.

Men ildsjelene bak Fishspot-prosjektet mener at tiltaket har vært en suksess, både for turistnæringa og for å sikre bestanden av stor fisk i elva.

Lidenskapelig fluefisker

Sportsfisker Bjørnar Hansen i Folldal er en lidenskapelig fluefisker og har vært primus motor for å få med Grimsa blant fluefiskeelvene i Fjellregionen.

– Jeg mener bestemt at en soneforvaltning som bidrar til å sikre gode og attraktive bestandssammensetninger og fornøyde sportsfiskere generelt er et gode. Derimot er jeg personlig betenkt når det gjelder tiltak som kan oppfattes som ekskluderende for folk flest, sier Bjørnar Hansen.

– Etter mitt skjønn spiller det liten rolle hvilken redskap fiskeren benytter, men jeg deler den generelle oppfatningen av at fluefiskere er mindre høstingsorientert enn andre sportsfiskere, som gjerne vil ha med seg fisken hjem når de først har dratt den i land.

– Fluesoner regnes også som et kvalitetsstempel hos utenlandske fiskere, og tilreisende fluefiskerne legger ofte igjen mer penger i lokalsamfunnet i form av overnatting og kjøp av mat og andre tjenester, mener Bjørnar Hansen.

Kommentarer til denne saken