Slik lager du pinnekjøtt av geit

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Jula nærmer seg, og pinnekjøttet er klart. I år har Heidrun tredoblet produksjonen med pinnekjøtt av kje. Mye er allerede solgt til spesialbutikker i Oslo.

DEL

Produksjonslokalene til Heidrun var klar i vinter.

I sommer gikk 115 geitekillinger rundt på beiter i Fådalen og Fåset.

Nå ligger rundt 350 kilo pinnekjøtt av kje klart i utsalget.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN: Slik lager du pinnekjøtt av geit

Selger til spesialbutikker

I år er første år med en noenlunde størrelse på produksjonen, og Anne Ragnhild og Lars Rønning er spent på interessen for pinnekjøttet av geite. I fjor solgte de 80 av 90 kilo.

– Vi solgte nesten alt, men i år har vi over dobbelt så mye, sier Anne Ragnhild.

De er likevel optimistisk. Allerede har spesialbutikken Jacobs i Oslo bestilt 60–70 kilo, og Mega i Tynset har bestilt 50 kilo. I tillegg har flere oslobutikker vist interesse.

Folk har også begynt å oppdage dem gjennom nettsidene, og de får bestillinger fra hele Norge.

– Det er artig, sier hun.

Populært fenalår

Pinnekjøttet av kje har vist seg å være svært salgbart, men det er fenalåret av kje som er den store slageren hos Heidrun.

I tillegg er fenalår et enklere produkt å distribuere da det ikke er så sesongbetont.

– Det er en utfordring å ha nok fenalår. De har vi solgt ut lenge før de er ferdig, sier Anne Ragnhild.

Noe av utfordringen er å finne salgbare produkter de kan lage av resten av dyra.

De prøver seg hele tiden fram med forskjellige produkter. Nå har de blant annet laget kjepølser, både spekepølser og middagspølser. De er også i ferd med å utvikle en kjepølse som kan spises sammen med pinnekjøttet.

De prøver seg også litt fram med produkter av sau. Blant annet har de laget en ferdig langstekt lammestek.

– Vi tror det kan være noe hyttefolket kan ta med på hytta, sier hun.

De har også begynt å selge geitskinn.

Rekrutterer bønder

Produksjonslokalene er tilpasset en produksjon på 700 til 1.000 dyr. Det er også antallet de må produsere for å kunne ta ut to lønninger.

De er litt usikker på hvor fort de kan kjøre opp produksjonen. De er ikke lenger redd for å ikke få solgt unna.

– Men vi får ikke nok råvarer av kje, sier Anne Ragnhild.

De har ikke plass til å fôre opp så mange dyr selv.

De er i diskusjon med noen som kan fôre opp killinger for dem. Det de er mest interessert i er at geitbøndene selv fôrer opp killingene og selge til dem i stedet for å selge til Nortura.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN: Slik lager du pinnekjøtt av geit

Artikkeltags