Høie: – Arkivet til Tynset

GIR SITT ORD: Helse- og omsorgsminister Bent Høie fastholder at Norsk helsearkiv skal være på Tynset.foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

GIR SITT ORD: Helse- og omsorgsminister Bent Høie fastholder at Norsk helsearkiv skal være på Tynset.foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) forsikrer at helsearkivet skal bygges på Tynset.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Statsråden gir også sitt ord på at omkamp med Trondheim ikke er et tema hos den blå-blå regjeringen.

Må kvalitetssikres

– Regjeringens beslutning om utsettelse av prosjektet til 2015 er ikke knyttet til lokalisering av bygget. Det er fordi det ikke er tilstrekkelig konsekvensutredet. Mitt utgangspunkt er at det er veldig positivt at en har klart å etablere denne typen statlige institusjoner utenfor byene. Tynset er sikkert et utmerket sted, sier Høie.

Hans statsrådskollega Jan Tore Sanner i kommunal- og moderniseringsdepartementet, kunne ikke gi de samme forsikringene om helsearkivet på Tynset i Stortingets spørretime i går.

– Det er fordi Jan Tore Sanner fikk spørsmål på et område som ikke er hans ansvarsområde. Når konsekvensutredningen foreligger, forutsetter jeg at det planlagte bygget går etter vanlige retningslinjer, sier Høie.

– Mye rot

Tynset-ordfører Bersvend Salbu (SV) føler behov for å rydde opp i det han mener beror på mye rot og misforståelser.

– Konsekvensutredningen av arkivet på Tynset lå i KS1-rapporten som var ferdig 1. september 2011. Den konkluderte med at det ut fra et arkivfaglig og spesielt økonomisk ståsted, er veldig gunstig å samlokalisere et sentraldepot for Arkivverket med helsearkivet som allerede var bestemt skulle legges til Tynset. I tillegg kom det fram at det er stort behov for et arkiv, sier Salbu.

Ordføreren poengterer videre at KS1-rapporten var en kvalitetssikring av byggeprosjektet, slik det har framkommet i samspillkontrakten mellom Statsbygg og totalentreprenøren HENT.

– KS2-prosessen er en ordinær kvalitetssikring av tall i byggeprosessen og innretningen av den. Det underbygger vårt krav om at det må settes av oppstartsmidler i budsjettet for 2014 til bygging av helsearkivet. I henhold til framdriftsplanen til Statsbygg og andre planer er det enda sterkere grunn til det nå enn før, sier Bersvend Salbu.

Artikkeltags