I alt ble det tre forestillinger av «Spelle mei, jæven han – sa`n» foran et stort og overgivent publikum på den intime friluftsscenen på Husantunet fredag og lørdag.

Humoristisk og sår

Ola Jonsmoen har ført i pennen en humoristisk beretning om den legendarisk kjente felespilleren fra Alvdal (1843 – 1928).

Men selv om stykket florerer av kvikke replikker og muntre krumsprang, skildrer det også en sårhet og savn som Malena-Knut følte over tapet av sønnen Malena-Knut d.y.

Han skulle ha ført spellmannsarven videre de neste 50 år.

Slik ble det aldri, men kjærligheten til fela og musikken gjorde at Malena-Knut kunne møte motgangen, både over sønnens bortgang og et liv i evig fattigdom.

Det er sju år siden sist Malenaspellet ble vist.

Årets nyoppsetning levendegjør på en fortreffelig måte musikken, dansen og kulturhistorien som er knyttet til Malena-Knut.

I programmet framgår det at nettopp dette har vært hovedmålet til Alvdal spell- og danselag, og i så måte lyktes de 100 prosent.

Dyktige amatører

I alt var om lag 50 aktører i alderen 10 til 70 år med i årets Malenaspell.

Foruten Olav Kjernmoen som spilte hovedrollen på en overbevisende måte for tredje gang på rad, var det flere dyktige felespillere og dansere som fikk vist seg fram med springleker og spill og dans.

At det også bor en liten skuespiller i de fleste av dem kom til uttrykk gjennom svært gode karakteristikker av det fargerike persongalleriet som levde i det forrige århundret.

Replikkene satt som støpt og ble framført på en fri og naturlig måte på rotekte alvdalsdialekt.

Et yrende kulturliv

I det hele tatt har sommeren 2012 bydd på et mangfold og en spennvidde innen kulturlivet i Nord-Østerdal som er intet mindre enn imponerende!

Sagt på en litt spøkefull måte finnes det vel knapt den bygd eller grend som ikke har satt opp sitt eget spel, eller har hatt ulike oppsetninger og arrangementer til forlystelse for publikum.

Og selv om vær og vind slett ikke alltid har spilt på lag med arrangørene, har folk stort sett kommet i strie strømmer, akkurat som regnet har pøst ned.

Det forteller alt om hvilke drivende dyktige kulturkrefter som er spredd i hele regionen.

De aller fleste er amatører, som på en forbilledlig måte har vist ekte glede over å stå på en scene og spre litt lys og varme over et regndrukkent publikum.

Som journalist har det vært en sann fryd å være vitne til all denne spillegleden.

Malenaspellet i Alvdal er ikke et unntak i så måte.

– Blir mye bedre med fint vær

Eli Riset som er prosjektleder for Malenaspellet var kjempegodt fornøyd med årets oppsetning.

– Det blir mye bedre når vi er velsignet med så fint vær som vi hadde under de tre forestillingene fredag og lørdag. Og så er det alltid moro når det kommer mye folk, sier hun.

Til tross for dystre spådommer om regn begge dager, ble det i stedet lettskyet pent vær, der til og med sola stakk seg fram og gjorde det ekstra trivelig.

Med om lag 200 publikummere på hver av de tre forestillingene kom Alvdal spell- og danselag også godt i mål økonomisk med Malenaspellet.

De begynte på forberedelsene i januar, og øvde jevnt og trutt helt fram til sommerferien. For 14 dager siden var det på`n igjen med den siste finpussen.

Foran årets nyoppsetning av Malena-Knut var det sju år siden forrige gang Alvdal spell- og danselag spilte forestillingen.

Forhåpentligvis blir det ikke like lenge til neste gang, selv om Riset ikke kan love at stykket settes opp igjen til neste år.

– Vi får se. Ingen av oss er skuespillere, og utfordringen er å få folk til å gå inn i andre roller, sier hun.