Gå til sidens hovedinnhold

Fikk pris for «å
sitte på gjerdet»

Artikkelen er over 11 år gammel

Gunnar Bloch Røsand fra Os i Østerdalen har fått stipend fra Sparebanken Hedmarks kunstfond for sitt verk «Øvingsfelt for livets valg».

Installasjonen han får prisen for, består av flere stoler plassert på et gjerde.

– Å sitte på gjerdet kan jo bety så mangt. Installasjonen ble laget før valget i 2009 og har fått mye oppmerksomhet. Det er ikke til å stikke under en stol, at vi syns dette var et spennende prosjekt, sier styreleder i fondet Wenche Sætre Høye til Østlendingen.

Sammenslåtte fond

Stipendet er på 25.000 kroner. Han er den andre som får tildelt midler fra fondet, etter at fondene Elverum og Østerdalen sparebanks kunstfond ble slått sammen til et fond for hele fylket i januar i år.

Den første som fikk midler fra fondet, var sopran Tone Østli fra Stange. Hun fikk et utdanningsstipend på 75.000 kroner, som ble utdelt i forbindelse med avgangen til tidligere administrerende direktør i banken, Harry Konterud.

Fondets formål er å støtte skapende og utøvende kunst samt tiltak innen en rekke kunstformer i Hedmark.

Midlene kan også tildeles kunstnerisk utsmykning, bevaring av kulturminner og andre formål.

– En bekreftelse

Kunstneren selv sier at det var en glede å motta stipendet fra kunstfondet.

– Dette tar jeg som en bekreftelse på at denne typen kunstuttrykk har en verdi. Ideen oppsto for ti måneder siden, på bakgrunn av at det var valgår i fjor, sier Bloch Røsand.

Selv beskriver han installasjonen som en fysisk illustrasjon på det folkelige uttrykket «å sitte på gjerdet».

– Da jeg fant gjerdet jeg ville bruke, fant jeg ut at det var kommunens. Da fikk jeg innhentet både kommunen og Statens vegvesens tillatelse til å sette den opp langs hovedfartsåren gjennom sentrum. Etter en måned tok jeg den ned, som avtalt. Min kunst er tidsbegrenset, sier han.

Pengene håper han kan sende ham inn på Høstutstillingen på Kunstnernes Hus i Oslo.

– Jeg drømmer om det. Men både av praktiske og økonomiske årsaker fikk jeg ikke meldt meg på til årets utstilling. Påmeldingsfristen til neste års utstilling går ut i mai 2011. Pengene fra kunstfondet er et puff i riktig retning, sier Bloch Røsand til Østlendingen.

Kommentarer til denne saken