Han besøkte Folldal i egenskap av listetopp for partiet Rødt i Hedmark sammen med partiets 2.-kandidat Rigmor Tollan.

De to politikerne på ytre venstre fløy ble tatt med på en befaring av varaordfører Ståle Støen fra SV.

Den rødbrune bekken som årlig bringer med seg 20 tonn tungmetaller i sideelva til Glommavassdraget, var første stopp. Kobber og sink og andre drepende metaller gjør at elva er fullstendig fiskedød i en mil nedover dalen mellom Folldal og Grimsbu.

Men årene har gått uten at de ansvarlige myndigheter har maktet å konkludere med hva som må gjøres for å stanse skandaleutslippet.

– Jeg har bare lest om denne saken i media tidligere, men jeg har fått med meg at det er 20 år siden Naturvernforbundet i Folldal første gang krevde rensetiltak, kommenterte Folkvord og Tollan etter å ha hørt Støens utredning.

Profilert

Folkvord har vært kjent som en profilert politiker og aktivist helt siden han representerte Oslo RV på Stortinget i perioden 1993–1997. Han bor fortsatt i Oslo, men sist høst takket han ja til å stå på førsteplass for Rødt i Hedmark.

Folkvord setter den lokale skandalen i Folldal inn i et nasjonalt perspektiv:

– En lignende forurensning av Akerselva i Oslo ville aldri blitt akseptert. Da ville Aftenposten, Dagsavisen og TV2 vært på pletten med en gang og laget oppslagssaker. Og miljøvernministeren ville havnet i gapestokken hvis han ikke straks ryddet opp, mener Erling Folkvord.

– Problemet i Folldal er at regjeringspolitikerne unnlater å ta ansvar. De skyver foran seg et embetsverk som bare oppholder lokalbefolkningen med snakk.

Hilsning

Erling Folkvords hilsen fra Folldal til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er enkel og grei:

– Bygg renseanlegg nå! Å vente til det kommer ny teknologi er uholdbart!