Fortsatt strid om arkivene på Tynset

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

Med mindre kostnadsoverslaget skyter i været, er arkivene på Tynset reddet, sier Høyres Gunnar Gundersen. SVs Karin Andersen er ikke like sikker.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Merknadene fra det borgerlige flertallet i Stortingets kommunalkomité inneholder ordet «eventuelt». I beste fall får vi en utsettelse som er veldig uheldig for næringslivet og lokalsamfunnene i Nord-Østerdalen. Selv er jeg i tvil om arkivet i det hele tatt kommer på plass, sier Andersen til NTB.

Den rødgrønne regjeringen la inn 75 millioner kroner i oppstartsmidler til et statlig helsearkiv på Tynset samt et nybygg for Arkivverkets sentraldepot i sitt forslag til statsbudsjett.

Bevilgningen ble kuttet av den nye regjeringen, til sterke lokale protester. Anslagsvis 80 statlige arbeidsplasser står på spill.

– De rødgrønne hadde ikke gjort jobben sin. Bevilgningen var en eneste stor snubletråd, sier Høyres Gunnar Gundersen til NTB.

Han viser til at den såkalte KS2, en påkrevd kvalitetssikring av det opprinnelige kostnadsoverslaget, ikke ble ferdigstilt innen budsjettbehandlingen i høst.

Statsminister Erna Solberg (H) har selv slått fast at denne kvalitetssikringen må være unnagjort, før penger bevilges.

– Det går ikke an å skrive en sterkere merknad enn vi har gjort til kommunalkomiteens innstilling. Forutsatt at det ikke kommer noen store overraskelser i KS2, havner arkivene på Tynset, sier Gundersen.

Han sier det kan komme penger alt i revidert nasjonalbudsjett til våren eller i det ordinære budsjettet for 2015.

Prosjektet har en anslått kostnad på 750-800 millioner kroner.

LES OGSÅ:

Artikkeltags