Høyre-toppene er godt fornøyd

JOBBER HARDT: Statssekretær i kulturdepartementet, Knut Olav Åmås (t.h.) ga Gunnar A. Gundersen og Berit N. Moen forsterket tro på arkivløsning.

JOBBER HARDT: Statssekretær i kulturdepartementet, Knut Olav Åmås (t.h.) ga Gunnar A. Gundersen og Berit N. Moen forsterket tro på arkivløsning. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Med stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen i spissen, kom møtene med to departementer om arkivet på Tynset rekordraskt. Og signalene er gode.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Forrige fredag forelå KS 2 rapporten, som ga optimisme til Tynset og Fjellregionen med tanke på etablering av et arkiv med opptil 80 arbeidsplasser.

Rett etter at den ble presentert, tok Tynset Høyres Berit Nordseth Moen kontakt med stortingsrepresentant og partikollega Gunnar A. Gundersen for å få i gang møter med både kultur- og kunnskapsdepartementet.

LES OGSÅ: Det blir arkiver på Tynset

Rekordraskt

I dag var en «mannsterk» delegasjon fra Fjellregionen, pluss Hedmark Frp sin vararepresentant på Stortinget, Hege Jensen, og stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen i et tre kvarter langt møte med statssekretær i kulturdepartementet, Knut Olav Åmås.

– Det ble et veldig bra møte for vår del, oppsummerer Berit Nordseth Moen.

– Ekstra gledelig for vår del var at det var byråkrater fra helsedepartementet til stede på dette møtet også. Det viser at denne saken virkelig tas på alvor, sier Nordseth Moen før hun og resten av delegasjonen haster videre til nytt møte, denne gang i kunnskapsdepartementet.

LES OGSÅ: Fikk arkiv-garantier

– Tynset jobber bra

– Jeg er godt fornøyd med den jobben Tynset gjør for å legge til rette for arkiv. Men kan ikke gi andre løfter enn å si at vi jobber beinhardt for å se på hvilke muligheter som finnes, sa statssekretær Knut Olav Åmås etter at møtet var over.

– Kan du love at det blir arkiv med det første?

– Arkivprosjektet er en budsjettsak som vi ikke kan kommentere framdrift og status på før Statsbudsjettet for 2015 foreligger i oktober, svarer Åmås.

Fornøyd Gundersen

Stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen er godt fornøyd med signalene fra statssekretær Åmås.

– Det ekstra gledelige er at debatten om hvor et arkiv skal ligge er lagt død. Da er det lettere for oss å opprettholde trykket og jobbe videre for at det blir en etablering på Tynset. Forhåpentlig ganske raskt, men nå må vi la prosessen gå, mener Gundersen.

LES OGSÅ: Arkivet ikke inne i statsbudsjettet

– Enda tryggere

Tynsets ordfører Bersvend Salbu (SV), leder i Næringsforum i Fjellregionen, Ketil Leteng, Frps kommunestyrerepresentant på Tynset, Arnt Georg Aunøien og næringssjef i Fjellregionen, Kjetil Reinskou, var alle til stede på de to møtene, og de er ved godt mot:

– Dette ser unektelig bra ut, sier ordfører Salbu.

– Vi hadde ikke forventet et ja eller nei i dag. Men vi klarer, takket være Høyre på Tynset og stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen å opprettholde et bra trykk i saken, sier Salbu.

Det både Salbu og Gundersen imidlertid innser, er at det neppe bevilges penger i revidert statsbudsjett verken til arkiv eller arkivutdanning.

LES OGSÅ: Høie: – Arkivet til Tynset

– Ikke noe løfte nå

Politisk rådgiver for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lover ikke penger til arkivutdanning nå.

Det var Magnus Thue som tok imot delegasjonen hos kunnskapsdepartementet.

Han mener bestemt det var et positivt møte, men midler til å starte en arkivutdanning i revidert statsbudsjett kan han ikke love akkurat nå.

– Vi følger spent prosessen som kjøres av kommunaldepartementet, så får vi se på hvilket tidspunkt det er riktig med en politisk behandling av midler til den type utdanning, sier Thue.

– Det er utrolig positivt at Tynset og Fjellregionen vil dette, og vi vil også. Men det skal passe inn i i prosessen, sier den politiske rådgiveren.

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) og partikollega Berit Nordseth Moen, mener det uansett var veldig positive signaler de fikk fra Thue.

– Samtidig fikk vi lagt fram alt det positive vi mener i forbindelse med en arkivutdanning. Så vi er optimistiske med tanke på denne utdanningen, sier Høyre-politikerne.

LES OGSÅ: Tror på seier i felles kamp for arkiv

Artikkeltags