– Innbitt lobbying i tolvte time

Tar toget TIL OSLO: Fra venstre: varaordfører Merethe Myhre Moen (Sp), Peder Hodøl (KrF), Kjetil Leteng i Næringsforum i Fjellregionen og ordfører Bersvend Salbu (SV),

Tar toget TIL OSLO: Fra venstre: varaordfører Merethe Myhre Moen (Sp), Peder Hodøl (KrF), Kjetil Leteng i Næringsforum i Fjellregionen og ordfører Bersvend Salbu (SV),

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I dag toger en delegasjon fra Fjellregionen på Stortinget med et ufravikelig krav om at det må sørges for nødvendige budsjettmidler til arkivene på Tynset i 2014.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Lobbyvirksomheten for å redde lokaliseringen av helsearkivet og Arkivverkets sentraldepot til Tynset går inn i en avgjørende fase, og på Stortinget blir det garantert hektisk møtevirksomhet langt utover kvelden.

Jobber for felles sak

– Alle partiene i Hedmark jobber for felles sak, og det er veldig bra. Helsearkivet og sentraldepotet betyr veldig mye for arbeidsplasser, oppdrag for næringslivet og spinoffeffekter ikke bare på Tynset, men i hele Fjellregionen, sier ordfører Bersvend Salbu.

Med seg til Stortinget får han varaordfører Merethe Myhre Moen (Sp), Kjetil Lorentzen (KrF), Morten Sandbakken (Ap) og Berit Nordseth Moen (H).

Hvilke ordførere fra Fjellregionen som slutter seg til lobbyistene var i går ettermiddag ikke helt klart. Arnfinn Nergård i Os blir i hvert fall med. Det samme gjør tre av fire fylkesråder (Lasse Juliussen, Aasa Gjestvang og Per-Gunnar Sveen).

– Jeg skulle gjerne vært med, men det er oppstart av SINTEFs vektprogram på Savalen i dag og jeg er nødt til å prioritere det, sier leder Kjetil Leteng for Næringsforum i Fjellregionen.

Jobber på spreng

Salbu forteller at fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen tok opp saken i kommunalkomiteen på Stortinget i går, mens stortingsrepresentant Knut Storberget (A) hjelper til med å koordinere møtevirksomheten med stortingspolitikere fra KrF og Venstre.

– Vi jobber parallelt med våre representanter på Stortinget, sier Peder Hodøl.

Når det gjelder spekulasjonene om at krefter i Høyre vil ha omkamp om å få arkivene til Trondheim, kan ikke Salbu verifisere om det er hold i dem.

– Det går mange rykter, men vi har ikke sett noen dokumenter om det. Uansett er det ugler i mosen. Hvorfor har den nye regjeringen ellers tatt saken ut av budsjettet når det er klart i Statsbygg med utredningen av KS2 (kvalitetssikringen av kostnadene med prosjektet) som skal være ferdig til jul? stiller han spørsmål ved.

– Provoserende utspill

Selv om det er bred politisk samling om at arkivene på Tynset må tilbake på budsjettet i 2014, har Tynset Høyres Berit Nordseth vekket harme med sitt utspill i Østlendingen i går. Hun føler seg lurt av den rødgrønne regjeringen, som har skapt en forventning om at alt er klart for helsearkivet neste år.

– At hun er blitt lurt av de rødgrønne til å tro at prosessen har kommet lenger enn den er er ren svada. Prosessen har kommet så langt at KS2 skal være ferdig til jul. Bevilgningen var lagt inn i budsjettet, og Statsbygg ventet i praksis kun på klarsignalet til å sette spaden i jorda i mars 2014. En må ikke vær så godtroende at en tror på en utsettelse, fnyser Merethe Myhre Moen.

Artikkeltags