– Mer kjeft kan gi tapt helsearkiv

HELSEARKIVET: Stoltenberg-regjeringen vedtok at det skal bygges et helsearkiv og et statsarkiv på Tynset. Sum: vel 800 millioner kroner. Satsingen vil kunne gi opp til 70 arbeidsplasser. I regjeringens budsjettkonferanse i august vil det bli avgjort om regjeringen bevilger penger.

HELSEARKIVET: Stoltenberg-regjeringen vedtok at det skal bygges et helsearkiv og et statsarkiv på Tynset. Sum: vel 800 millioner kroner. Satsingen vil kunne gi opp til 70 arbeidsplasser. I regjeringens budsjettkonferanse i august vil det bli avgjort om regjeringen bevilger penger.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Dag-Henrik Sandbakken frykter at Tynset vil miste helsearkivet dersom ikke ordføreren i Tynset og de rødgrønne partiene i Hedmark slutter å kritisere regjeringens håndtering av saken.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Nå må det vises raushet og klokskap. Det er helt avgjørende at Høyre og Frp føler at de får en politisk effekt av at Tynset får helsearkivet. Dette er enkel psykologi: får du bare kjeft, blir du mindre interessert i samarbeid og i å finne samlende løsninger, sier Dag-Henrik Sandbakken.

Sandbakken mener å kjenne politikkens irrganger fra innsiden; den tidligere Tynset-ordføreren (Sp) satt som statssekretær i kommunaldepartementet i sju år i Stoltenberg-regjeringen.

– Det politiske tyngdepunktet har forandret seg etter regjeringsskiftet. Nå er det byene og kysten som gjelder. Tynset og Nord-Østerdal er muselort på det politiske kartet. For den politiske ledelsen i Oslo betyr det lite eller ingenting om helsearkivet blir lagt et annen sted enn Tynset. Bortsett fra litt støy i Hedmark, vil ikke helsearkivet ha noen rikspolitisk effekt. Derfor må det samarbeides og vises taktisk kløkt, oppfordrer Sandbakken.

Sandbakken hadde en sentral rolle da den rødgrønne regjeringen til slutt valgte Tynset som sted for det nye helsearkivet. Han oppdaget saken i regjeringsapparatet og jobbet i det stille sammen med Per N. Hagen for å få flertall for at helsearkivet skulle bygges på Tynset i konkurranse med andre byer og tettsteder. I det siste statsbudsjettet til Stoltenberg-regjeringen ble det satt av 80 millioner kroner til byggestart i 2014.

Ønsket sikkerhetskontroll

Men så ble det regjeringsskifte. Og Erna Solberg valgte å sette helsearkivet på vent. Regjeringen ønsket en sikkerhetskontroll av prosjektet.

– Dette ble først og fremst gjort for at den blåblå-regjeringen skulle ha råd til å få fram egne saker i tilleggsproposisjonen til Stoltenbergs budsjett.

Sandbakken skjønner skuffelsen og harmen som kom lokalt og i fylket. Men han mener kraftsalvene som ble brukt, var i kraftigste laget.

– Det viktigste er at helsearkivet kommer til Tynset. Derfor må den politiske ledelsen i Tynset og de rødgrønne partiene være rausere.

Vi vet at finansminister Siv Jensen er skeptisk til Tynset, og jeg vet også – gjennom kontakter i departementene – at helseminister Bent Høie har helsearkivet med over sine ønsker når regjeringen starter sine budsjettkonferanser i august.

Men verken Høie eller andre statsråder får gjennom alle sine ønsker. Tvert imot taper de mange saker når finansministeren skal sy sammen helheten.

Må ikke gjøre den samme tabben

For at helsearkivet skal komme i land, må Høyre og Frp få følelsen at dette også er deres sak. Derfor må det ikke lages partipolitikk ut av saken.

– Du er med andre ord kritisk til ordfører Bersvend Salbu og andre rødgrønne politikere i Hedmark?

– Det er viktig at de ikke gjør samme tabben som i fjor høst. Tiden for kjeft er over. Nå må det samhandles og samarbeides fram til regjeringens budsjettkonferanse i august.
Sandbakken forventer mye av Gunnar A. Gundersen (H).

– Møtet han arrangerte med utsendinger fra Tynset i Oslo i mars, var som å kaste blår i øynene på folk. Avgjørelsen tas på statsråds- eller regjeringsnivå. Da nytter det ikke å stille med politiske rådgivere som ikke har noen makt.

Artikkeltags