Nils Kristen inntar maktens korridorer

ENGASJERT: Nils Kristen Sandtrøen brenner for jobben han skal gå på i desember.

ENGASJERT: Nils Kristen Sandtrøen brenner for jobben han skal gå på i desember. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

15. desember entrer tynsetingen Nils Kristen Sandtrøen maktens høyborg som politisk rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Hovedoppgaven blir å jobbe med kommunalpolitikk i fraksjonen som ledes av Helga Pedersen, Aps nestleder.

– Jeg gleder meg til å jobbe med Helga og hele kommunalfraksjonen til Ap og med Knut (Storberget) og de andre representantene fra fylket. Som en kar fra Fjellregionen og Innlandet, er det jo også klart at det føles ekstra bra å jobbe for et skifte, når vi ser at disse områdene er blant dem den blå regjeringen har beskjedent fokus på, konstaterer Sandtrøen (25) og poengterer at Ap ønsker en annen retning.

Han gleder seg til å jobbe med kommunalpolitikk.

– Kommunene yter de tjenestene som er nærmest folk, og må få tilstrekkelige midler til skole og eldreomsorg, understreker han.

Sandtrøen mener det er et paradoks at behovet i eldreomsorgen øker mens kommunene har så trang økonomi at de må legge ned omsorgs- og sykehjemsplasser.

– I vårt alternative budsjett har vi lagt inn mer til kommunene, argumenterer han, og legger til at hvordan man enn vrir og vrenger på det, er det vanlige folk som må ta regningen gjennom dårligere velferd når de blå prioriterer millioner av kroner i skattekutt til de aller rikeste.

Ap-politikeren mener de to kommende valgene blir svært viktig for kommunene og landet for øvrig.

– Den norske modellen med små forskjeller og felles offentlig velferd tåler bare én periode med den politikken de blå nå fører, agiterer han.

Like muligheter

Neste år er det kommunevalg, og Sandtrøen vil jobbe for et politisk skifte i flest mulig av landets kommuner. Han er opptatt av at alle skal ha likeverdige muligheter.
– Jeg mener at likeverdige muligheter for alle er med på å skape gode samfunn, sier han engasjert.

Selv mener han at han er privilegert som har fått vokse opp på Tynset.

– De siste årene har jeg forstått hvor heldig vi har vært som har fått alle mulighetene det gode skoletilbudet på Tynset og Nord-Østerdal videregående har gitt oss. Vi som har vokst opp her, har hatt muligheter som ungdom fra tilsvarende hjem i andre land bare kan drømme om. Du trenger ikke dra lengre enn til Tyskland, før mulighetene i langt større grad er forutbestemt av foreldrenes økonomi og situasjon, ivrer han.

Sandtrøen er glad for at dette ikke er tilfelle i Norge, og nevner eksempelvis at faren i mange år har jobbet som sveiser i Nordsjøen, og at han selv nå tar utdannelse ved samme studiested som sønner og døtre av direktører i oljebransjen.

– I Norge er ikke dette en sensasjon, mens i land med svært store forskjeller mellom folk tror man nesten ikke at slik går an. Det norske samfunnet har mange sider det er verdt å kjempe for. Det er ikke en selvfølge at det er slik, sier han.

Vokte velferden

Sandtrøen hevder at den sittende regjeringen har planer om flere radikale forandringer i samfunnet, eksempelvis privatisering av jernbane og skoler.

Derfor mener han at det i inneværende politiske periode handler mye om å klare å ta vare på de beste sidene av velferdsstaten så et historisk godt byggverk ikke blir demontert så kraftig at det blir vanskelig å gjenreise.

– Nettopp fordi dette er alvor, kjennes det også veldig meningsfullt å kunne bidra, understreker han.

Artikkeltags