Presser på for arkivene

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Både Tynset kommune og Tynset Høyre minner regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter om bevilgningene til arkiver og arkivutdannelse.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Kommunen, med ordfører Bersvend Salbu i spissen, oppsummerer prosessen for Norsk helsearkiv og sentraldepot for Arkivverket og hvilke forventninger kommunen har videre.

– Når KS 2-rapporten legges fram fredag og kvalitetssikringsprosessen er blitt gjennomgått, forventer vi framdrift som foreskrevet i henhold til at arkivprosjektet på Tynset prioriteres inn i førstkommende års budsjett med oppstartsmidler, understreker ordføreren.

Han har også klare forventninger til revidert budsjett for 2014.

– Det må legges inn midler til videre prosjektering av byggesaken for statsbygg slik at oppstart blir som forventet i 2015, poengterer han. 5,8 millioner kroner til arkivutdanninga ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST) må inn i revidert budsjett, sier Salbu.

– Det er viktig at regjeringens folk løfter dette inn i budsjettdiskusjonene som foregår nå.

La inn, og tok ut

Stoltenberg-regjeringen la inn 75 millioner kroner til oppstart av nytt arkivbygg på Tynset for Arkivverkets sentraldepot Norsk Helsearkiv i budsjettet for 2014.

Regjeringen Solberg tok bevilgningen ut og begrunnet avgjørelsen med at det skulle gjennomføres en ekstern kvalitetssikring kalt KS 2.

– Vi minner helse- og omsorgsminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg om at de lovet at arkivene skulle legges til Tynset da de tok oppstartsbevilgningen av statsbudsjettet, sier Salbu, og legger til at han forventer at finansdepartementets prosedyrer følges når det gjelder KS 2-rapporten.

Kunnskapsministeren

– Vi må få bevilgningen til arkivutdannelse inn i revidert statsbudsjett, understreker Berit Nordseth Moen, leder for Tynset Høyre. Nå har partiet skrevet til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) der de ber om å få inn midlene til arkivutdannelsen i ekstraordinært statsbudsjett.

– Arkivutdannelsen må ikke forsinkes. Vi ønsker kunnskapsøkning. Desentralisert utdanning er viktig i den sammenheng, sier Høyre-lederen.

– Når KS 2-rapporten legges fram fredag, forventer vi at prosessen med arkivene på Tynset fortsetter som opprinnelig planlagt og at det settes av midler til prosjektet på statsbudsjettet, understreker Nordseth Moen.

I uke 13 skal Tynset Høyre møte kulturdepartementet.

Da står arkivverket på programmet.

Artikkeltags