Sikrer lammekjøtt tidlig i september

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Røros slakteri har gjort avtale med sauebønder om tidlig sanking og kan tilby ferskt sauekjøtt i butikken én måned tidligere enn vanlig.

DEL

Satsingen er et samarbeid med Rema 100 Midt-Norge (Sør-, og Nord-Trøndelag pluss Tynset).

Onsdag var beitemarkene i Elvelia i Os fylt av kjøpmenn fra hele regionen som var ute i skogen for å samle sauen til bonde Ole Martin Nymoen, en av bøndene som har inngått avtale om tidlig levering.

SE VIDEO I TOPPEN AV SAKEN! 

Ønsker lam tidligere

– Etterspørselen kommer tidligere og tidligere. Som slakteri ønsker vi å utvide sesongen, og da er det en fordel at vi får startet tidligere, sier daglig leder i Røros slakteri, Marit Evanger.

Med det nye konseptet, som de kaller Røroslam, kan slakteriet tilby lammekjøtt tidligere, og ikke minst kommer det rett fra utmarksbeite, med alt det kan bety for smaken.

Hun får støtte av salgssjef i Rema 1000 Midt-Norge, Trond Karlsen. Han merker stor etterspørsel etter lammekjøtt utenom den vanlige sesongen, men også etter kjøtt som kan spores tilbake til et spesielt område.

– Vi har bra med frosset lammekjøtt i frysedisken, men vi har ikke vært like god på å få det ferske tidlig nok ut i markedet, sier han.

Rema kommer til å kjøre ut det ferske lammekjøttet i butikkene de to første ukene i september. Rundt én måned tidligere enn de store mengdene kommer fra Nortura i starten av oktober.

– Vi er klar. Vi må bare få sanket inn sauene og lamma først, ler han. Heldigvis har de noen dager på seg før slakteriet starter jobben for fullt neste uke. De i overkant av 50 kjøpmennene satt igjen med mindre enn én sau hver etter dagens sanking.

Godt rovdyrtiltak

Sauebonde Ole Martin Nymoen gir sauesankerne bestått, men gir satsingen toppkarakter. Han mener det vil gi ham en økonomisk gevinst.

– Jo tidligere jeg kan levere lamma mine og få bra pris, desto bedre er det. Da sparer jeg innmarksbeite og påsettlamma mine kan få bedre høstbeite, sier han.

For noen sauebønder gir satsingen en ekstra gevinst. Noe under 10 av de nesten 35 bøndene som leverer tidlig, har fått pålegg om tidlig sanking på grunn av rovdyr. For dem er det en stor fordel å kunne levere tidligere.

– Det er en del produsenter som er utsatt for den problematikken, sier Evanger.

Hun er glad for å kunne gi dem en mulighet til å levere sauen de uansett må ta inn, og synes det er sprekt at de andre bøndene de har med seg også vil prøve noe nytt. Nå håper hun det viser seg vellykket, så dette kan bli et fast produkt for slakteriet.

–Det er ikke et engangsstunt. Det er en langsiktig satsing.

Artikkeltags