Snart kan du reise på flyvraksafari

STOR SAMLING: Deler av motoren fra flyet som havarerte i Hummelfjell 7. november 1956, med Rolf Kirkvaag som en av passasjerene, er en av over 1.000 store og små gjenstander som er samlet inne i Hangar 10 på Tolga. Nå ønsker Thor P. Broen i Nord-Østerdal Fly- og Militærhistorisk forening å ta med folk ut i terrenget, på flyvraksafari til de 15-20 flyhavariplassene som finnes i regionen. (Foto: Mali Hagen Røe)

STOR SAMLING: Deler av motoren fra flyet som havarerte i Hummelfjell 7. november 1956, med Rolf Kirkvaag som en av passasjerene, er en av over 1.000 store og små gjenstander som er samlet inne i Hangar 10 på Tolga. Nå ønsker Thor P. Broen i Nord-Østerdal Fly- og Militærhistorisk forening å ta med folk ut i terrenget, på flyvraksafari til de 15-20 flyhavariplassene som finnes i regionen. (Foto: Mali Hagen Røe)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Til sommeren tilbys for første gang nyskapningen flyvraksafari, med besøk på det som regnes som Europas best bevarte flyhavariplasser. – Ikke mange vet at 15–20 tyske fly havarerte i vår region, sier Thor P. Broen i Tolga.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Broen er sekretær i Nord-Østerdal Fly- og Militærhistorisk forening (NØFMF) i Tolga. De har lagt ned et enormt arbeid i å få registrert hendelser rundt fly- og militærhistorie, og har samlet over 1.000 enkeltgjenstander i Hangar 10 på Tolga.

– Vi opplever mange er interesserte, både innenlands og utenlands, og at dette er historie som er ukjent for mange, sier han.

Derfor planlegger NØFMF å sette i gang med flyvraksafarier for å guide folk til vrakplassene.

Planen er egne safarihelger, med foredrag og bildeframvisning på fredagskvelden, fjelltur til et av de mange flyvrakplassene på lørdagen og besøk i Hangar 10 på Tolga på søndagen. De har fått hjelp av interreg-prosjektet Scandinavian Heartland til både utvikling og brosjyrer.

Nok vrak å velge mellom

– Vi starter i det små med et par safariweekender til sommeren, men vi har nok av turer å ta av, sier Broen.

Han kan friste med alt fra safariturer til flyvrak ti meter fra bilveg, til flere timers gange i fjellet til flyvrak oppe på fjelltopper.

– Det er få hele vrak, men deltakerne kan få se mange vrakrester og få høre spennende og dramatiske historier, sier Broen.

Han understreker at de tyske flyene enten har krasjet eller nødlandet grunnet blant annet dårlig vær, og at ingen ble skutt ned.

Broen regner med at den aller første turen vil gå til Høggia i Einunndalen, der det ligger igjen rester etter det siste flyet som Luftwaffe mistet i Norge, den 8. mai 1945.

Begge de to tyskerne i flyet omkom, men den ene, som hadde to brukne bein, hadde nok levd en stund i fjellet.

– De to døde tyskerne ble funnet av folldøler i juni samme år. I lommen til han som levde lengst, lå bildet av en lyslugget toåring, sier Broen.

Dette er turene

Dette er noen av turene som planlegges:

* Høggia i Einunndalen.

* Grøvelsjøen ved svenskegrensen, der et fly av typen Herkel 111 måtte nødlande.

* Rendalssølen, Junker 52 som havarerte i 1942, alle fire omkom.

* Grensen mellom Ringebu-Stor-Elvdal: Europas mest intakte flyvrak på vrakplass, en Junker 52 måtte nødlande på grunn av dårlig vær, pilotene omkom.

* Savalen, en Junker 52 gikk i myra nedunder Savalkletten i Tynset i 1941. Sto i full fyr før kræsjet, og alle 13 omkom.

* Hovda i Stor-Elvdal; Junker 52.
* Sletthøa i Vingelen; Der ligger Europas eneste rester etter en tyskbygd Junker W34. Flyet nødlandet i 30 kuldegrader, og de tre tyskerne ble reddet inn i en jakthytte av tre lokale jegere.

* Kviknebrona på Kvikne; Tre tyske jagerfly fløy feil i juli 1940, ett kjørte rett i fjellet. Det er satt opp en minneplakett på vrakplassen.

* Vidjedalsbotn i Rondane; den lengste flyvraksafarien med flere timers gange.

* Rendalssølen; bratt og steinet tur til en Junker 52 som havarerte i november 1942.
Det planlegges også turer rundt hendelser fra etter krigens dager:

* Hummelfjell-ulykken med et Braathens-fly havarerte i november 1956 med Rolf Kirkvaag blant passasjerene.

* Kåsa i Øversjødalen hvor to jagerfly støtte sammen, den ene piloten skjøt seg ut mens den andre omkom.

Artikkeltags