Bløtkakefest til 1 milliard

NORSK HELSEARKIV: Bak Herbjørn Andresen, t.v., Jens Georg Gleditsch, Øyvind Gausemel, Bernt Olle Dahl og Tord Myklebust. Foran Tom Kolvig, t.v., Kari Metliaas, Ivar Fonnes (Riksarkivar) og Jon Are VøienFoto: Heidi Tronbøl

NORSK HELSEARKIV: Bak Herbjørn Andresen, t.v., Jens Georg Gleditsch, Øyvind Gausemel, Bernt Olle Dahl og Tord Myklebust. Foran Tom Kolvig, t.v., Kari Metliaas, Ivar Fonnes (Riksarkivar) og Jon Are VøienFoto: Heidi Tronbøl

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Norsk Helsearkiv jubler over at det settes av inntil 800 millioner kroner til arkivbygging på Tynset og millioner til arkivutdanning over neste års statsbudsjett.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det var kunnskapsminister Kristin Halvorsen, SV, med flere SV- og Sp-politikere som på Tynset onsdag annonserte at midler til arkivbygging på Tynset blir lagt inn i neste års statsbudsjett.

– Når du har en ramme på mellom 700 og 800 millioner kroner, blir det et flott bygg på Tynset, slik vi har prosjektert det, ivrer direktør for Helsearkivet, Tom Kolvig.

Han har vanskelig for å skjule sin begeistring og forklarer at disse signalene gjør at Arkivverket for første gang får en tidsplan å holde seg til.

Det er beregnet 31 måneder til byggingen av arkiv på Tynset. Nå kan spaden settes i jorda i 2014, og arkivet vil stå ferdig ultimo 2016.

– Vi vil ha en suksessiv start av helsearkivet første halvår i 2017, forklarer Kolvig.

Helt nytt studie

– Tallene 5,8 millioner til oppstart av arkivarstudiet med bachelorgrad ved Høyskolen i Trondheim samt 15 millioner til årlig drift av studiet, innbakt fjernundervisning til Tynset, er flott, poengterer han.

Et slikt studium inneholder det å danne og å drive et arkiv samt depotvirksomhet. Arkivarutdanningen er et helt nytt studium og dekker både papir og digital arkivering.

Studiet får oppstart høsten 2015. Dette begrunnes med at det studieprogrammet ikke blir klart i høst slik at det kunne komme med i samordna opptak nå til jul. På Tynset har alt 250 meldt sin interesse for fjernundervisningen som legges til Tynset.

Oktober

– De 75 millionene politikerne som besøkte Tynset signaliserte bevilget, vil gå til å kunne starte byggingen og ferdigstille prosjekteringen. Forprosjektet er ferdig, stadfester Ozren Lozo, prosjektleder for arkivene hos Statsbygg.

Hedmark Høyre støtter bygging av arkiver på Tynset.

Den 14. oktober legges statsbudsjettet fram.

Artikkeltags