Høyre og Frp i Hedmark med krasst brev til finansministeren i helsearkivsaken

SAMMEN FOR HELSEARKIVET: – Vi vil få problemer med å stille lister i flere kommuner i fjellregionen dersom regjeringen ikke bevilger penger til helsearkivet i statsbudsjettet for 2015, sier leder i Hedmark Frp, Johan Aas og leder i Hedmark Høyre, Lise Berger Svenkerud. Fylkeslederne har skrevet felles brev til Siv Jensen.foto: rune hagen

SAMMEN FOR HELSEARKIVET: – Vi vil få problemer med å stille lister i flere kommuner i fjellregionen dersom regjeringen ikke bevilger penger til helsearkivet i statsbudsjettet for 2015, sier leder i Hedmark Frp, Johan Aas og leder i Hedmark Høyre, Lise Berger Svenkerud. Fylkeslederne har skrevet felles brev til Siv Jensen.foto: rune hagen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ledelsen i Hedmark Høyre og Hedmark Frp frykter at fjellregionen vil bli en hvit flekk på kartet og at Høyre og Frp vil få store problemer med å stille lister i flere kommuner dersom regjeringen sier nei til helsearkivet på Tynset.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

For første gang har fylkeslederne for Frp og Høyre i Hedmark sendt et felles brev til finansminister Siv Jensen.

Både Hedmark Høyre og Hedmark Frp er sterkt bekymret over usikkerheten som har oppstått etter at Solberg-regjeringen tok en «timeout» i helsearkivsaken.

Flaggskip

– Helsearkivet på Tynset er en flaggsak som flere av våre lokalpolitikere har jobbet hardt for. Helsearkivet er et signalprosjekt for regjeringens troverdighet i distriktspolitikk for hele Innlandet, skriver leder i Hedmark Høyre, Lise Berger Svenkerud og leder i Hedmark Frp, Johan Aas i fellesbrevet til finansminister Siv Jensen.

– Harde ord – er dere i ferd med å miste tiltroen til regjeringen i helsearkivsaken?

– Nei. Men det er viktig at saken nå landes og at usikkerheten fjernes. Arkivsaken er særs viktig for hele norddalen med 60–80 kompetanse arbeidsplasser. Nord-Østerdal er helt i tet på nasjonale skoleresultater og ligger også høyt på kommunebarometeret til KS. Området trenger likevel flere arbeidsplasser. Vår regjering må følge opp vedtaket i Stoltenberg-regjeringen om å realisere arkivplanene på Tynset. Også fjellregionen og Innlandet må ta del i veksten som skjer i andre deler av landet, sier de to blåblå fylkeslederne.

Ingen lister

Begge mener at helsearkivet og sentralarkivet vil få avgjørende betydning for utviklingen av hele fjellregionen, ikke bare for Tynset.

– Helsearkivet er i ferd med å bli et signalbygg for hele regionen, sier Frps Johan Aas.

I klare ordelag får finansministeren beskjed om hvilke konsekvenser et eventuelt nei fra regjeringen vil kunne få.

– Dersom ikke helsearkivet prioriteres i statsbudsjettet for 2015, vil det trolig ikke bli stilt lister fra Høyre og Frp i Tynset, Alvdal og Engerdal. I Os og Tolga er det lenge siden vi har hatt lister. Risikoen er stor for at hele fjellregionen blir en hvit flekk på kartet for oss begge, sier fylkeslederne.

Påvirke troverdigheten

Begge nekter for at de svartmaler situasjonen.

– Slik stemningen er nå vil det bli svært vanskelig å motivere medlemmer til å stå på lister. Vi er bekymret for at det også vil påvirke troverdigheten til lokallagene i enda flere kommuner, heter det i brevet til finansministeren.

Leder i Hedmark Høyre, Lise Berger Svenkerud har likevel respekt for at Solberg-regjeringen ville ha en ekstra kontroll av prosjektet slik reglene krever når den overtok makten.

– Den samme kontrollen måtte nok også den forrige regjeringen ha tatt. Men i statsbudsjettet for 2015 bør likevel pengene være på plass, sier hun.

Bedt om felles møte

Fylkeslederne i Hedmark Høyre og Hedmark Frp har bedt om et felles møte med finansministeren og hennes politiske ledelse rett over ferien – og før den interne budsjettkonferansen i regjeringen siste halvdel av august.

Felles press

– Det er viktig å sette inn et felles press nå. Vi er glad for at tidligere statssekretær Dag-Henrik Sandbakken og Tynset-ordfører Bersvend Salbu så sterkt presiserer at helsearkivet er et felles prosjekt med bred politisk enighet i Hedmark. Denne enigheten må videreføres helt inn i regjeringen, sier leder i Hedmark Frp, Johan Aas.

Begge fylkeslederne er glad for utspillet til tidligere statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Østlendingen i forrige uke.

Her advarte Sandbakken mot å gjøre helsearkivet til en partipolitisk sak der særlig Høyre og Frp ble kritisert. Sandbakken appellerte til samarbeid over partigrensene og viste også til at plasseringen av helsearkivet ikke vil ha rikspolitisk sprengstoff i seg.

– Høyre og Frp må derfor få sin del av æren dersom helsearkivet skal havne på Tynset, sa Sandbakken.

Ser framover

– Kloke ord, mener Aas og Berger Svenkerud. De har forståelse for de sterke reaksjonene som kom rett etter at helsearkiv-avgjørelsen ble skjøvet ut i tid. – Vi var skuffet, vi også. Men nå ser vi framover. Vi presser på gjennom alle kanaler i våre partier. Vi ber om møte med finansministeren, og vi støtter initiativet til Tynset-ordføreren om felles samling av hedmarksbenken på Stortinget før budsjettkonferansen i regjeringen, sier Berger Svenkerud.

– Kan det bli et nei eller nok en utsettelse i regjeringen?

– Ingenting er avgjort før alt er på plass. Men det blir en voldsom nedtur dersom arkivene ikke kommer på statsbudsjettet for 2015. Vi må uansett få en forvisning om at regjeringen vil legge arkivene til Tynset.

Historisk samarbeid

Fellesbrevet fra Hedmark Frp og Hedmark Høyre er på mange måter historisk.

– Partiene sitter i regjering. Vi er avhengige av hverandre selv om vi er selvstendige partier. Samarbeidet forplikter. Derfor er det naturlig med en nærmere dialog i flere saker, sier Berger Svenkerud.

– Ikke minst i saker for Hedmark og Innlandet er det viktig at vi står sammen og bruker kontaktene aktivt inn i regjeringen, sier Johan Aas.

Artikkeltags